Раницата при извънпистово каране: задължителният партньор

Със Спорт депо разясняваме защо е важно да сме с раница, когато караме извън писта

0
 

Сподели

Shares

Раницата за фрирайд! Със или без нея?

Въпросът дали да караме фрирайд и извън пистово с раница, може да се счита за риторичен. Има само един верен отговор и той е: ДА, с раница!

Все пак допускаме, че това може да не е съвсем ясно, ако сега започваш да се занимаваш с този спорт. Ето защо написахме тази статия заедно със Спорт Депо, за да внесем светлина върху важността на раницата и нейното съдържание, когато планираме да караме фрирайд, макар и “съвсем леко встрани от пистата”!

Преди да преминем по същество, ще разграничим ски турингa от фрирайда, за да бъде материала по-полезен. При ски туринг може да имаме най-различни цели – от просто разходка, през спускане на някой връх до многодневен преход от хижа на хижа.

При извънпистово каране целта е много по-ясна – да караме по необработен сняг. В по голяма част от случаите, това се случва около курортите и достъпа до терените се осигурява от лифт или с добавка малко ходене или пантене след лифта. 

Да, тук отварям скобата, че можем да практикуваме фрирайд и изцяло на самоходен достъп, като с пантене достигаме конкретен терен, но ако вече си на това ниво то по-скоро тази статия не е за теб, защото следва да знаеш колко важна е раницата и какво да сложиш в нея! 

Липсата на раницата се равнява с голотата в зимната планина. В нея са всички наши решения за възможните ситуации. За да онагледя това, ще ви разкажа една далечна история от преди 10 години.

След прекрасен ден в Шар планина, седяхме на по бира в хижа Конака на Попова шапка в Македония, радвахме се на качетвената умора и интересни разговори. В барчето влезе едно момче и викна: „Пускат нощното безплатно, айде да скиjame!“ Всичко се спогледахме ентусиазирано, метнахме пухенките, скочихме в ските и потеглихме към пистата. В бързината си погледнах раницата в ъгъла и си казах ОК, това не е част от работния ден, а пък и сме на пистата. Спускахме се към долна станция, когато се разбра, че едно момиче е паднало и има проблем. Отидохме веднага, безобидно падане на ниската скорост, което очевидно бе довело до счупване. Разбираше се от позицията на крака и писъците. 

В такава ситуация добре организираната група подава сигнал, обезопасява локацията и се заема с пострадалия – да окаже първа помощ, да го държи топъл и ведър до идване на помощта и да го подготви за транспорт, ако може и знае как. Е ние всичко знаехме, но нищо не можехме, защото нямахме раници – нямахме резервни дрехи да я завием, нямахме фолио, за да я държим на топло, нямахме чай, за да пие течности, нямахме лопата, за да оформи площадка за носилката, нямахме шина, за да обездвижим крака, нямахме челник, за да светим. Всичко бе в раниците. „Мал шанс“ ще си каже някой. „Груб пропуск“ си казах аз.

Тези ситуации изглеждат далечни и редки, докато не ни се случат от първо лице. За да бъдете в категорията проактивен, а не „парен каша духа“, прочете следващите 4 съвета за раницата по време на извънпистово каране:

1.Раницата

Като казахме по-горе наличието на такава е задължително. Въпреки, че някой скиори казват, че пречи на карането и на возенето на лифта, то нещата се свеждат до свикване с раницата и подходящ избор на такава.

Ето някой базови параметри:

  • Обем: 18 – 32 литра. Изборът варира в зависимост от вашия стил на каране и интереси. 18 литровата раница е най-компактна и върши работа, ако карате основно на лифт, но трудно може да съберете повече неща, ако искате да имате с вас всичко – котки, колани, аптечка и лавинен комплект. 32 литрова раница позволява да се пакетиране както за лек ден, така и за нещо по сериозно, но идва с повече обем и грамаж.
  • Монтаж за ски и сноуборд / Монтаж за каска: важно е раницата да има възможност за монтаж на ските/борда на нея. Така, ако ти се наложи да ходиш до началото на маршрута, ще може да носиш ските си на раницата и да разполагаш и с 2 ръце за ходене, снимане и др :). Същото важи и за каската. В горещ ден е по-приятно да я носиш на раницата, ако се налага да ходиш 30 минути нагоре.
  • Различни отделения. Хубаво е раницата да разполага с поне 3 отделения. Основно за основния багаж, лавинно отделение за лопата и сонда, малък джоб за дребните неща – инструмент, парче вакса, цикла, слънцезащитен крем.
  • Гръб – твърд гръб със задно отваряне е много оптимален вариант. Твърдия гръб играе ролята на протектор, а отварянето на гърба ни позволява да достъпим цялото основно отделение, дори когато ските ни са монтирани на нея.

Предложения за раници подходящи за извънпистово каране от Sport Depot:

Раница DAKINE MISSION PRO 18L

Този модел на DAKINE разполага с  вертикална система за прикачане на сноуборд
и диагонална система за прикачане на ски. Подплатен с колан за кръстта, отделение за система за хидрация и колан на гърдите с вградена сигнална свирка.

Раница OSPREY Kamber 20

Моделът Kamber 20 е идеалния избор за ски, сноуборд и freeride приключения, когато имате нужда от баланс между свобода на движенията и носене на багаж.

2.Допълнителна дреха и храна

Наличието на раница ни позволява да вземем допълнителна дреха или втори чифт ръкавици. В слънчеви дни може да не се наложи да имаме още дрехи, но когато сме в планината по време на прогнозата, вероятността да ни потрябва суха топла дреха е голяма.

Тънката пухенка влиза в употреба освен при влошаване на времето и при инцидент, когато се наложи да помогнем на някой пострадал или ако планът ни не проработи точно, както сме го замислили и се наложи да останем по-дълго от предвиденото на открито. Такива ситуации рано или късно възникват, ако карате свободно.
Храна и топъл термос с чай също е винаги полезно да носим с нас, защото може да се окаже, че имаме жизненоважна нужда от тази енергия.

Предложения за леки и топли якета от Sport Depot, които винаги да са с вас по време на извънпистово каране. Перфектни за употреба под шел или самостоятелно в зависимост от условията.

Яке HELLY HANSEN VERGLAS HD DOWN HYBRID INS

Мъжко яке е с изолация от гъши пух хибридна конструкция, изработено от здрава 20D Nano ripstop материя с дишащи softshell панели, за комфорт и издръжливост.

Яке HELLY HANSEN LIFALOFT INSULATOR JACKET

Топло, но без да е обемно и тежко – такова е това мъжко яке с LIFALOFT™ изолация.

Термо бутилката е екстра, на която ще се насладите пълноценно на топло питие и преди спускане. Предимство пред термоса е по-лекото тегло.

3.Вакса, цикла, инструмент и ножче

Базовите инструменти могат да ни спасят от много ситуации. А за да ги носим е важно да имаме раница. Често има неприятни и лепкави снегове, и полагането на терен на вакса може да ни спаси от дълго бутане по някоя равно излизане.

Обикновена пластмасова цикла би ни помогнала да почистим базата, ако по нея е полепнал сняг или се е обледенила. Също така, рано или късно, нещо се чупи по интвентара. Мулти-тулчето може да ни извади от ситуацията, като ни помогне да направим импровизиран ремонт на терен. Не искате да слизате пеш, поради дребна повреда в екипировката.

С подобни тулчета от Sport Depot, освен че се застраховате от досадни проблеми, сте и ценния и най-готин човек в компанията при проблеми с екипировката.

DAKINE Отвертка за ски и сноуборд

 

DAKINE Инструмент BC TO

 

С този инструмент от Sport Depot можете сами вкъщи да заточвате регулярно кантовете си, за да сте сигурни, че разчитате на тях при по-твърди условия.

4.Лавинна безопасност и аптечка

Карането извън писта често е ясно планирано и знаем точно какво ще правим. В други дни обаче планът се развива в движение. Неведнъж се е случвало да се излезе с идеята да караме на писта или около пистата, но условията да са подходящи и да решим да спуснем някой фрирайд маршрут. Ето защо е важно, имаме ли намерения да излизаме извън пистата, да излизаме с раница, в която да имаме лавинна екипировка, а лавинния ни уред да е поставен и включен.

Така имаме свободата да взимаме решения в движение, да сме гъвкави и да се движим в контескт с правилата за безопасност.

Окомплектовайте малка и лека аптечка, насочена главно към порезна рана и обездвижване. Нейното носене може да се осмисли дори с едно ползване на 2 сезона.

Освен да ги носите, е важно да умеете да боравите с вашия лавинен комплект и аптечка, за тази цел препоръчваме периодично да опресняват знанията си за Долекарска помощ и Лавинна безопасност.

В Sport Depot ще намерите и задължителния лавинен комплект за всеки, който кара извънпистово, освен лавинен уред включва и:

Фрирайдът, или извънпистовото каране, става все по-популярен. Подбирай разумно компанията, с която се насочваш извън пистите и проучвай внимателно терените, които планираш да карате. 

А за да бъдат дните ви истинските приятни инвестирайте в добра спортна форма и стабилно владеене на ски и сноуборд техниката! Екипировката и хората, с които сте в планината, са това на което разчитате, така че не правете компромиси с тях!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.