Как работи Alpride в airbag раниците на Scott

0
 

Сподели

Shares

Вече сме ви разказвали за системата Alpride от Scott, която осигурява максимално бързо, лесно и надеждно „противопоставяне” срещу евентуално свлякла се снежна маса и представлява иновативно решение при airbag раниците. Интересното за Alpride е, че работи с две бутилки газ – едната, пълна с аргон, другата – с въглероден диоксид, което минимизира риска от замръзване на газа във възглавницата и я прави по-надеждна дори при много ниски температури.

Scott alpride

Освен това системата Alpride може да бъде използвана многократно. Освен в реални условия (което не пожелаваме на никого), системата може да бъде тествана и в домашни и тренировъчни такива, което означава, че можем да се подготвим максимално преди да излезем извън огражденията на пистите.

За да бъде използвана отново, Alpride трябва да бъде сгъната и с презаредени бутилки.

Презареждането на бутилките става супер лесно и единствено чрез завинтване. Двете бутилки пасват само на точните си места, защото са с различен диаметър, отговарящ на размера и резбата на отворите, в които трябва да бъдат завинтени. Как става презареждането на системата можете да разберете от видеото:

Друго предимство на системата Alpride, интегрирана в раниците на Scott, е че работи и самостоятелно. Тоест, системата може да бъде премествана в друга раница Scott, съвместима с нея, но и самата раница да бъде използвана отделно, без Alpride. Веднъж след като свикнем със системата, изваждането и преместването в друга раница става много лесно и на същия принцип, по който балонът на Alpride се сгъва, след като е бил използван.

А как именно става сгъването на балона, можете да видите във видеото по-долу. Важно е, преди да започнем сгъването, да обезвъздушим напълно балона, за да пасне по-добре в раницата (което също става много лесно благодарение на конкретен механизъм в системата).

Системата Alpride е една от най-леките и компактни, предлагани на пазара – 1240 грама. Това обаче не повлиява нейната ефективност – надува се само за три секунди след дърпане на шнура (при обем на възглавницата 150 литра).

Системата Alpride е интегрирана в раниците на Scott Air Free AP 12 PRO и Air Free AP 32. Освен, че раницата може да ни помогне да „изплуваме” над лавината, балонът предпазва главата и шията от удари в камъни, дървета и други препятствия при евентуален инцидент.

Раница Scott Air Free AP 32
Раница Scott Air Free AP 32

Раниците на Scott са конструирани така, че:

– Позволяват носене и на останалата лавинна екипировка и имат отделения за лавинна лопата и сонда;
– Имат система за носене на каска
– Имат отделен джоб за маска
– Са снабдени със страпове за вертикално и диагонално носене на ски
– Имат система за закрепяне на щеки

Air Free AP 12 PRO включва и интегриран протектор за гърба, изработен от иновативния материал D30, който в нормални условия е мек и удобен за носене, но при удар се втвърдява и абсорбира напрежението. По този начин се осигурява защита за гърба и гръбначния стълб при падане. Освен това обаче, бекпротекторът може да се ползва и като аварийна постелка (шалте), ако се наложи да чакаме върху снега. Той е „подвижен” и може да бъде изваден от раницата при нужда.

Раница Scott Air Free AP 120 Pro
Раница Scott Air Free AP 120 Pro

Раници със системата Alpride на Scott можем да открием в София в магазините на Scott Bulgaria и онлайн на scott.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.