Всичко, от което се нуждаем е… пух

Магазини Стената представят Pajak - дрехите, с които повече няма да ви е студено!

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Pexels / Pixabay

Независимо дали карате ски в планина, пътувате до работа или просто се наслаждавате на зимен ден на открито, много е важно да се предпазите от студа. Да останете топли не е само въпрос на комфорт. Това е и въпрос на безопасност. При толкова много марки и стилове облекла обаче може да е трудно да направите най-добрият избор.

Има един материал, който заради качаствата си, винаги ще е на мода. Този материал е пухът. По време на производството пухът се оформя в отделни порции (купчинки, клъстери), които след това се използват за влагане в дрехи и аксесоари като якета, възглавници, юргани, спални чували и други подобни неща. Всяка порция е направена от хиляди мънички влакна пресичащи се във всяка посока, с въздушни джобове (пространства запълнени с въздух) между тях. Точно както гъбата улавя водата, тези порции от пух улавят въздух по начин, който го загрява, като същевременно позволява на самия материал да диша. Както отбелязва Outdoor Gear Lab, пълнежът от пух има феноменално съотношение „топлина към тегло“ и издържа на въздействия причинени от натиск (само си помислете си: тъпчете дрехата в раницата си). Ето защо пухът се счита за най-добрият изолатор, познат на човека. Пухените якета могат да ви позволят да се чувствате комфортно, без да ви тежат. Учените  не могат да създадат нещо толкова ефективно даже и в лабораторни условия!

 

Има три неща, които трябва да вземете предвид при закупуване на продукт с пухена изолация: степен на запълване с пух, тегло на пуха и съотношение на пуха към перата.

Какво е степен на запълване или FILL POWER?

Степента на запълване е мярка за гъстотата на пухените влакна или „пухкавостта” на пухения продукт, което по същество е качеството на пуха. Степента на запълване расте с нарастването и разтварянето на влакната на отделните пухчета. Иначе казано, отделните пухчета на пух с висока степен на запълване са по-големи от тези на пух с ниска степен на запълване. Стойността на степента на запълване се изчислява чрез измерване на количеството обем, което дадено тегло от пуха създава/заема при максималната си пухкавост. По-висока стойност означава повече заключен въздух между пухените влакна и съответно по-добра изолация. Така, степен на запълване 600 например означава, че една унция (унция = 28,35 грама) пух може да изпълни обем от 600 кубически инча.

Степента на запълване може да варира от 300 до 900 и повече. Най-разпространените продукти с пухена изолация имат степен на запълване от 400 до 500. Те обаче се считат за нискокачествени, тъй като произхождат от недоразвити гъски и патици и поради това се произвеждат от по-малки порции пух. Когато купувате висококачествено яке с изолация от пух, трябва да потърсите степен на запълване от поне 550. Яке от този калибър ще бъде и по-топло, и по-удобно.

Какво е тегло на пълнеж?

Докато степента на запълване е мярка за обем, теглото на пълнежа е мярка за – сигурно сте се досетили – тегло. Степента на запълване е мерило за качеството, докато теглото на пълнежа е показател за количество. Ако едно яке е с тегло на пълнежа 12 унции, това означава, че за изработката му са използвани 12 унции пухен материал. Докато много марки за производство на връхни дрехи за дейности на открито гордо привличат вниманието към високата степен на пълнеж, те често забравят да споменат теглото на пълнежа. Това е изключително важно, тъй като теглото на пълнежа играе еднаква роля в определянето на това, колко топъл е продуктът и това не трябва да се пренебрегва от потребителите.

Теглото на пълнежа е и нещото, което определя колко добре се компресира продуктът. Както споменахме по-горе, отлична характеристика на дрехата с пухена изолация е способността й да се натъпче в раница, без да има някакви вредни последици от това. Колкото по-тежко е пухеното яке, толкова по-малка ще е способността му да се компресира.

Какво е съотношение пух/пера?

Съотношението на пуха към перата се изчислява като процента на количеството пух към процента на количеството пера вложени в продукта. Обикновено числата са 70/30, 80/20 или 90/10. Първото число представлява процента на количеството пух, а второто представлява процента на количеството пера. Най-общо казано, по-високото първо число означава по-качествен (и по-скъп) продукт. Пухът струва повече, но той е много по-добър изолатор от перата и затова е предпочитан в добрите якета. Пухено яке със степен на запълване 600 и със съотношение 80/20 пух към пера ще бъде по-топло от яке със същата степен на запълване 600, но със съотношение пух / пера 70/30.

Какви са предимствата на полския пух?

Специалистите гарантират, че предимството на полския пух идва от начина на отглеждане на птиците. Най-качественият пух се получава от бялата колудска гъска, особено тази, хранена с овес. Овесът е богат на ценни микроелементи. Колудската гъска се среща само в Полша. Нейният пух се отличава със свръх леко тегло и отлични топлоизолационни свойства.

Въпреки това, за да се произведе доброкачествен пух, гъските трябва не само да се хранят добре, но и да се отглеждат в добри условия. Производителите на яйца често се хвалят, че продуктите им идват от „щастливи кокошки“. Може да звучи смешно, но не може да се отрече, че условията на живот са много важни. Полските гъски наистина се отглеждат в безстресова среда – в големи чифлици и с възможност да бягат свободно. Пухът и перата, получени от птици, отглеждани по този начин, са с много високо качество. Както се казва „Най-доброто идва от природата“.

На българския пазар

От няколко месеца на българския пазар се подвизава полската семейна компания PAJAK. Фирмата споделя страстта към дейности на открито, като създава надеждна, иновативна и технологично усъвършенствана екипировка. PAJAK произвежда продуктите си в Полша, използвайки най-добрите материали. Така фирмата гарантира пълен контрол върху всеки аспект на производството: от идеята през тестването до готовия за пазара продукт.

Пухеното яке Phantom Down Hoody на PAJAK определено е фаворит. Лекотата, кройката и регулируемата качулка го превръщат в дреха, в която лесно ще се влюбите.

Топлоизолационият пълнеж от гъши пух 750+ PLATINUM, еластичните маншети и пристягането с корда в долния край гарантират, че ще ви бъде топло и комфортно. Якето е подходящо за катерене, ски, планина или просто за ежедневните дейности в града.

Теглото на пухенката варира за различните размери, но всеки един от тях се компресира до обем от 1 литър, което означава, че ще заема много малко място в багажа. Външната материя е Airtastic на TORAY от серията високоефективни ултра леки текстилни материи, които са подходящи за голямо разнообразие от спортове и дейности навън.

Продуктите на PAJAK можете да откриете онлайн или на място в магазини „Стената“.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.