Съветите на спортистите за предпазване от студа

0
 

Сподели

Shares

Ако не сте от хората, които смятат да прекарат зимата пред телевизора вкъщи, ще ви се наложи да се справяте със студа. Ако искате да сте по-добре подготвени, можете да се вслушате в съветите на някои от спортистите, които имат опит в зимни условия – катерачите Крис Шарма и Оливия Хсу, алпиниста Колин Хейли и ултрабегачката Криси Мьол.

Колин Хейли

Планиране на промените в телесната температура

„Обикновено основното нещо, което правя, за да не се преохладя, е да нося много дрехи“, казва Колин Хейли – алпинист, който изследва ледените райони на Аляска и Патагония. Той знае, че наслояването на дрехите е важно за поддържане топлината на тялото, но се е научил и да предвижда промените в телесната си температура. Колин споделя още: „Преди да започна да се катеря нагоре аз първо спирам и събличам излишните пластове дрехи. Необходима е дисциплина да започнеш да се събличаш когато ти е студено, но трябва да умееш да предвиждаш кога ти предстои да се раздвижи и затоплиш. Дори и да ми е студено в момента, ако след малко ще се движа интензивно, има вероятност да се изпотя, ако съм твърде облечен.“ Потенето в студено време е опасно – дрехите ще бъдат мокри когато спрете и може да замръзнат върху тялото, а това си е повод за хипотермия. Важно е когато спрем с интензивното натоварване дрехите до кожата ни да бъдат сухи, а тялото ни да бъде с комфортна температура. След натоварването трябва да облечем допълнителен слой дрехи, за да се предпазим от отдаване на топлина.

Krissy Moehl

Храната

Важно е да можем да предвидим и храната си спрямо очакваните промени в телесната температура. Ако се очаква да ни е студено, трябва да поемем достатъчно калории, за да можем да запазим енергията и топлината си. В същото време трябва да внимаваме с твърде тежките храни, за които ще ни трябва много енергия, за да ги обработим.

Крайниците и лицето

„След замръзване на очите ми (буквално) през един ветровит, студен ден, разбрах че трябва да покривам не само кожата си, но и цялото тяло“ – казва ултрабегачката Криси Мьол. Това означава носене на ски маска, зимни слънчеви очила, които пазят от вятър или дори специални лещи за студено време. Важно е да се предпазим и от слънцето в такива дни. За тази цел има предпазни SPF кремове, които е добре да изпозлваме и през зимата. Катерачът Крис Шарма съветва: „Когато усещате, че тялото ви се охлажда, покрийте крайниците и главата. Губим много топлина, отдавайки я през главата, шията, ръцете и краката.“

Крис Шарма

Правилните материи

Независимо дали ви харесва или не, памукът не е добър избор при ниски температури. Според Колин Хейли, дори вълната няма толкова добри качества срещу студа колкото синтетичните материи. Според Криси Мьол обаче всичко зависи от мястото, в което живеете – условията са коренно различни спрямо фактори като влажност, вятър и т.н. Ако сте във влажни условия, можете да носите тънки материи с вълна като първи слой близо до тялото си и задължително връхни дрехи, които не пропускат влагата, която ще ви охлади. Ако е ветровито, може да помислите за Wind Stopper.

Аксесоарите

„Пръстите на ръцете и краката винаги са тези, които страдат най-много от студа при мен“, казва катерачката Оливия Хсу. Тя обикновено се бори със студа в крайниците с помощта на затоплящи аксесоари (капсули, гелове, пакети) или носи горещ чай в термос. Ръкавиците без пръсти, които се използват като първи слой и върху тях се слагат лапи са изключително удобни според Оливия. Причината е, че така тя може да свали за кратко горния слой когато трябва да работи с инвентар и после да го върне без целите й длани да са изложени на студа. Удобни са и ръкавиците, които имат отделен палец и показалец, а останалите пръсти са на едно място. За тях също е добре да има горен слой тип лапа.

Olivia Hsu

Резервни сухи дрехи

Криси Мьол съветва: „При студени, влажни условия е важно да свалите всички слоеве дрехи веднага след като приключите с натоварването и сте някъде на топло. Пазете един чифт сухи дрехи в колата или хижата, за да можете да ги облечете когато приключите. Ще се чувствате много по-комфортно така.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.