Почина Ян Морис – журналистът, който съобщи новината за първото изкачване на Еверест през 1953 г.

Планинската общност с голяма загуба

0
 

Сподели

Shares
Кадър: Tom Jamieson for New York Times

На 20-ти ноември планинската общност отбеляза края на епоха като загуби пионера на приключенията и новаторското писане – Ян Морис. Журналистът бе последният жив член на Британската експедиция на Еверест през паметната 1953 г., която бе първата успешна експедиция достигнала до хималайския първенец.

Забележителен живот

Животът на родения като Джеймс Морис през 1926 г., е поредица от непредсказуеми събития. На 17-годишна възраст се присъединява към Британската армия, като служи в Палестина в последните години на Втората Световна война. В края на войната се завръща в родната Великобритания и записва журналистика в Оксфорд.

През следващите няколко години работи за престижния The Times, спечелвайки си репутацията на трудолюбив и талантлив писател. Въпреки факта, че не е бил алпинист никога е избран за съпровождащ Британската експедиция на Еверест през 1953 г.

Животът на журналиста, придобива драматичен, но неизбежен – поне за него – прелом през 1972 г., когато Джеймс става Ян. Той се подлага на операция за смяна на пола, една от първите такива по онова време, и става жена. По-късно, Морис щеше да каже публично, че през целия си живот е искал това, но най-накрая е било възможно.

В началото на 70-те години подобна операция е шокираща и обезпокоителна за мнозина, което се оказва голямо предизвикателство за близките на Морис.

Кадър: The Times

За да подпомогне възприятието за себе си, той пише книга, озаглавена „Загадка“, която описва неговоро дълго и предизвикателно пътуване от това да се роди мъж, но да чувства себе си като жена. Книгата се превръща в световен бестселър, спечелвайки още по-голямо признание на Ян Морис.

Журналист сред алпинистите

В следвоенната ера на 50-те години надпреварата за достигането на най-високия връх на планетата, е доста сериозна. По онова време Тибет е затворен за чуждестранни посетители, а  Непал предлага само едно разрешение за изкачване на свещения му връх. С много усилия, британците успяват да устоят позициите си, за да имат право да осъществят експедицията си. На 29 май 1953 г. Едмънд Хилари и Тенцинг Норгей стават първите мъже, застанали на върха на света. 

ВИЖТЕ:Сандю Бешев за първото изкачване на Еверест

Новините за първото изкачване на Еверест достига до британската преса на 2 юни 1953 г. Това също случва в същия ден, в който коронясвават кралица Елизабет II, което го прави наистина исторически момент за британците. Новината се съобщава от Ян Морис, която става почти толкова известна, колкото самите Хилари и Норгей.

Преди да тръгне с експедицията, Морис не се е катерилa никога. Въпреки това, тя успява да достигне до Лагер 2 от южната страна на Еверест и да отрази едно от най-значимите събития на 20-ти век.

Кариера след Еверест

След успеха на Еверест, Морис се превръща в автор на свободна пратика като не само продължава да допринася с истории за британската преса, но и публикува редица книги, включващи исторически и културни събития от Южна Африка и Близкия изток. Пътеписът му за Венеция се радва на голям успех и я подтиква да продължава да разказва за пътешествията си по света, увличайки читателите по нов и непознат до този момент, начин.

Най-удивителният аспект от история и остава фактът, че докато все още беше мъж, Морис се жени за Елизабет Тъкъни през 1949 г. Заедно имат пет деца и създават връзка, която продължава през целия живот на Ян.

Ян и Елизабет остават двойка, напук на британското правителство, което забранява брака между две жени и през 2008 г. най-накрая сключват граждански съюз. Ян умира на 94-годишна възраст, а с Елизабет са заедно над 60 години, което само по себе си е забележително за целия свят.

Кадър: adventureblog.net

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.