Най-дълбокият басейн за гмуркачи отваря води догодина в Полша

45 метра дълбочина и 8000 кубически метра вода...

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Първите стъпки към големите дълбини за повечето водолази и фрийдайвъри обикновено започват от басейна. Водното съоръжение позволява на всеки желаещ в контролирана обстановка да се запознае със спецификите на подводните спортове, да оттренира основните моменти, които го очакват в открити води, а след това и да продължи с усъвършенстването на уменията си.

Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Въобще басейнът е важна част от подготовката на подводните хора, затова и на различни места по света съществуват специално направени басейни, предназначени за тренировка на професионални водолази и фрийдайвъри. Най-големият такъв в момента – Y-40 – е дълбок 40 метра и се намира в Падуа, Италия. Разполага с подводна пещера и площадки на различни нива, а неводолазите могат да се разходят из басейна, преминавайки по прозрачен тунел. 

Съвсем скоро обаче Y-40 ще бъде лишен от статута си на най-дълбок басейн в света. Причината се нарича Deepspot и се изгражда на територията на Мшчонов, малко градче близо до столицата на Полша.

Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Претендентът за титлата ще бъде дълбок цели 45 метра, което е с 5 метра повече от оптималната граница за гмуркане с бутилки с въздух, а обемът му е внушителните 8000 кубични метра вода или с 27 пъти повече от наличните в стандартен 25-метров басейн.

Предвидено е Deepspot да разполага с няколко подводни нива и различни помещения, имитиращи пещери. Сградата на съоръжението пък е снабдена с конферентни зали, зали за обучение, няколко хотелски стаи с изглед към басейна и подводен тунел за зрители.

Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Deepspot е предназначен както за начинаещи, които тепърва ще опознават сладостите на подводния свят, така и за професионални водолази и атлети.

Откриването на новия най-дълбок басейн в света е насрочено за есента на 2019 г. Компанията, която стои зад мащабния проект е Flyspot и вече е известна с най-големия аеродинамичен тунел за практикуване на скайдайвинг на закрито.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.