Най-дълбокият басейн за гмуркачи отвори в Полша

45 метра дълбочина и 8000 кубически метра вода...

0
 

Сподели

Shares
Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Първите стъпки към големите дълбини за повечето водолази и фрийдайвъри обикновено започват от басейна. Водното съоръжение позволява на всеки желаещ в контролирана обстановка да се запознае със спецификите на подводните спортове, да оттренира основните моменти, които го очакват в открити води, а след това и да продължи с усъвършенстването на уменията си.

Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Въобще басейнът е важна част от подготовката на подводните хора, затова и на различни места по света съществуват специално направени басейни, предназначени за тренировка на професионални водолази и фрийдайвъри. Най-големият такъв до момента бе Y-40, дълбок 40 метра и намиращ се в Падуа, Италия. 

Впечатляващият Deepspot, разположен близо до Варшава, Полша, е дълбок 45 метра, което е с 5 метра повече от оптималната граница за гмуркане с бутилки с въздух, а обемът му е внушителните 8000 кубични метра вода или с 27 пъти повече от наличните в стандартен 25-метров басейн.

Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Deepspot разполага с няколко подводни нива и различни помещения, имитиращи пещери. Сградата на съоръжението пък е снабдена с конферентни зали, зали за обучение, няколко хотелски стаи с изглед към басейна и подводен тунел за зрители.

Съоръжението е като „детска градина за гмуркачи„, а в социалните мрежи вече са публикувани коментари и снимки на плувци, едва сдържащи вълнението си:

„Тук няма великолепни риби или коралови рифове, така че това не е заместител на морето, но определено е добро място за обучение, за да се гмуркате безопасно в открити води.“

Deepspot - най-дълбокият басейн в света
Снимка: flyspot.com

Deepspot е предназначен както за начинаещи, които тепърва ще опознават сладостите на подводния свят, така и за професионални водолази и атлети.

Компанията, която стои зад мащабния проект е Flyspot и вече е известна с най-големия аеродинамичен тунел за практикуване на скайдайвинг на закрито.

ВИЖТЕ: Най-дълбоката подводна пещера

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.