Алпинисти с увреждания срещу забраната за изкачване на Еверест

0
 

Сподели

Shares

Наскоро стана ясно, че Непал забрани соло изкачванията на Еверест, както и достигането до първенеца в света от незрящи алпинисти и тези от тях, които са с ампутирани крайници. Разбира се, веднага последваха реакции от тях. Стана ясно, че всеки един от тези алпинисти е против забраната, която те считат като форма на дискриминация.

Еверест
Снимка: Wikipedia

Научете повече за забраната в: Непал забрани соло изкачванията на Еверест

Историята познава случаи, в които хора с увреждания успешно са изкачвали Еверест

Един от тях е незрящият алпинист Анди Холцер – вторият мъж след Ерик Уайенмайър (за когото вече сме ви разказвали), който се извисява на 8848 м и вижда света със сърцето си. Анди е един от хората, които не са съгласни със забраната и категорично не иска да остане последният незрящ човек, който успешно е изкачил Еверест. Самият той има и други приятели с увреждания и иска те да се качат на покрива на света, за да разберат какво той и Ерик са почувствали, когато са осъществили мечтата си.

Анди Холцер
Снимка: Nationalgeographic.com
И въпреки че забраната цели да намали смъртните случаи, статистиката сочи…

Че малка част от алпинистите с увреждания са загивали в района на Еверест.

Забраната със сигурност няма да спре тези, които мечтаят да достигнат първенеца в света. Има вероятност много от тях да пренаредят плановете си и да поемат към върха от страната на Тибет, макар че от там е сравнително по-трудно.

Хари Буда Магар е именно сред тези алпинисти, които…

…са по-мотивирани от всякога, въпреки забраната. Той е изгубил двата си крака във войната в Афганистан, а сега най-голямата му мечта е да изкачи Еверест. Хари също счита забраната на непалското правителство като форма на дискриминация. Това поражда в него непоколебима решимост, която е много вероятно да го отведе до първенеца на света, независимо от коя страна и по какъв начин.

Хари Буда Магар
Снимка: telegraphindia.com

А дали забраната на непалското правителство ще промени статуквото на многобройни смъртни случаи, ще разберем скоро…

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.