Двама българи достигнаха минус 1143 м дълбочина в хърватска пещера

Пропастта е продължение на пещерата Недам

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Под РъБъ

Спелеолозите Цветан Костурков-Цеката и Павлин Димитров-Папи взеха участие в международна пещерна експедиция през юни в Северен Велебит, която откри над 1000-метрова пропаст.

Българите споделят, че това е четвърта подред пропаст с такива размери и третата по дълбочина пещера в Хърватия, открита в рамките на година.

От пещерен клуб „Под РъБъ“ съобщават, че до началото на юнската експедиция известната дълбочина на пещерата Недам е -1021 м и представлява един безкраен меандър с вода в по-дълбоките части.

Целта на тазгодишната експедиция е по-задълбочено проучване на пещерата като за целта се налага поставянето бивак на по-голяма дълбочина, както и прокарване на телефонен кабел и преоборудване на части от пещерата.

Бивак на – 300 м /Снимка: Под РъБъ

„След спускане до старото дъно на -250 м, достигаме до меандрите, които са изключително тесни и неприятни – имат пасажи с вертикали и парапети и от там се стига до бивака на -300 м… След кратка почивка продължаваме към бивака на -600 м. Стигнахме към 21.00 ч. доста изморени от множеството меандри. Бърза вечеря от пържени яйца и панцета, и вече сме по чувалите, споделя Павлин.

ВИЖТЕ: Най-дълбоката подводна пещера

Павлин и Цветан се спускат в пещерата с още трима хървати, но един от чужденците се отказва и българите продължават с останалите двама.

Меандър / Снимка: Под РъБъ

„След няколко часа вертикали и меандри стигаме до -950 м и се захващаме за работа по новия лагер. Двамата с Марко почваме да заравняваме мястото за палатката, а Цеката и Джонатан се спускат до -1021 м да проверят какво се случва надолу. След час се връщат с добри новини – продължава с вертикала. Джонатан за първи път преминава границата от хиляда метра и се отправя обратно към бивака на -600 м, защото няма място за повече от трима на -950“.

Бивак на – 950 м / Снимка: Под РъБъ

След бивакът на -950 м, експедицията достига до -1100 м и се оказва, че вертикала на пещерата продължава. Успяват да достигнат забележителните -1143 м дълбочина, но установяват, че вертикалният канал продължава по течението.

Снимка: Под РъБъ

Благодарение на експедицията, пещерата Недам се превръща в третата най-дълбока пещера в Хърватия и 70-та в света, с дълбочина – 1143 м и дължина 2310 м.

ВИЖТЕ: Праисторически тайни от пещера Бачо Киро: Сблъсъкът между кроманьонци и неандерталци

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.