До Аконкагуа и обратно със ски на 86

По предварителна информация Юичиро Миура ще започне опита си днес

0
 

Сподели

Shares

86-годишният японец Юичиро Миура е на път да изкачи южноамериканския първенец – Аконкагуа (6962 м) и след това да се спусне със ски от него.

Юичиро Миура
Photo: mpora.com

Експедицията на алпиниста започна на 2-ри януари, когато той отпътува от Япония. По първоначална информация Миура трябва да стартира изкачването на шестхилядника днес и да го завърши на 21-ви януари.

Японецът ще се движи в група от общо седем алпинисти. При успешно достигане до върха, той и един от синовете му, ще се спуснат със ски.

Ръководител на експедицията е Хироюки Кураока, който е изкачвал южноамериканския първенец общо 10 пъти.

Аконкагуа

Постиженията на Юичиро Миура през годините

Първото в историята спускане със ски от Еверест

Независимо дали Юичиро Миура ще изпълни целта си да изкачи Аконкагуа и след това да се спусне със ски, той остава завинаги в историята като първия човек, който се спуска със ски от Еверест. Постижението се случва през 1970 г. То е документирано във филм (можете да го видите по-долу), който е първият на спортна тематика, спечелил “Оскар” за най-добър документален филм.

Юичиро Миура
Photo: news.yahoo.com

Спускане със ски от първенците на всеки континент

Друго важно постижение, което Миура добавя към актива си в периода от 1978 до 1985 г., е изкачване и спускане със ски от най-високите върхове на всички континенти.

Най-възрастният човек, изкачил Еверест

През 2003 г. Юичиро Миура се превръща и в най-възрастния човек, стъпил на покрива на света. Постижението се случва, когато японецът е на 70 г.

Малко след това 71-годишен алпинист също изкачва най-високия връх в света. Решен, че той трябва да е най-възрастният човек, достигнал Еверест, Миура се завръща в Хималаите, когато е на 75 и отново регистрира рекордното постижение.

Същото се случва и когато алпинистът е на 80 г., въпреки че това е едно от най-трудните му изкачвания. Когато е на върха, той губи силите в краката си, но успява да слезе успешно благодарение на помощта на сина му и няколко шерпи. Постижението на Миура все пак е признато от Световните рекорди на Гинес.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.