Нови хоризонти: Доброволци свързаха морето и планината с туристическа пътека до Бакърлъка

От Южното Черноморие пристигат и добри новини!

2
 

Сподели

Shares
Снимка: Христо Узунов

Бакърлъка е най-високата точка от предния дял на Странджа, наречен Медни рид, който се излежава достолепно досами Бургаския залив. Със своите 376 метра надморска височина, това скалисто възвишение предлага една от най-забележителните панорамни гледки по Южното Черноморе.

От естествено образуваната площадка от плутонични скали, погледът свободно се рее на север чак до нос Емине, а на югоизток до Аркутино. В подножието на скалите са се наредили заливът Вромос, Черноморец, Царският плаж с къмпинг „Градина“, Созопол и островите Св. Иван и св. Петър. Или цялата красота на Бургаския залив, събрана на едно място за очите на наблюдателя.

Снимка: Иван Деспов

Освен прекрасна гледка защитената местност „Бакърлъка“ притежава и красива природа с интригуващ ландшафт, множество редки растителни видове и дори останки от дребни крепости. Районът, вземащ най-доброто от двата свята – морския и планинския – е благодатен за развитието на активен туризъм, но възможностите за практикуване на такъв са силно ограничени, а единствената опция да се достигне до върха с гледката доскоро беше само стар асфалтов път, в състояние „Фалуджа след бомбардирвките“.

Благодарение на волята на жителите на Черноморец обаче ситуацията постепенно се променя в правилната посока и от около месец морският град може да се похвали с първата туристическа пътека, водеща до връх Бакърлъка, изградена изцяло от доброволци.

Снимка: Яна Николова

Инициатор на туристоугодното дело е Иван Деспов от Черноморец, който по време на карантината, през април, решава да провери възможностите за пешеходно изкачване до върха. В рамките на месец след това организира доброволци, съгласува действията си с местните институции и горското стопанство, от които получава пълно съдействие, и най-вече – свързва се с Димо Колев, от ТД „Насам-Натам“ и един от основателите на Български планинарски съюз, имащ опит в прокарването на туристически пътеки, с чиято помощ намират най-подходящия маршрут до Бакърлъка. За целта двамата обхождат терена повече от 15 пъти.

Идва ред и на трудната част – прокарването на пътеката и полагането на маркировката. На 30 май екип от около 30 доброволци от Черноморец, Бургас, Варна и София се събира за трудова битка с храстите. До края на деня теренът от мина „Росен“ до връх Бакърлъка е изчистен и маркиран с чисто нова синя маркировка. Обновена е и червената маркировка на по-стара пътека.

Морето и планината вече са успешно свързани с новата туристическа пътека до Бакърлъка.

Към днешна дата са налични два варианта  за достигане до върха – един с опция за пряко изкачване до погледната площадка (червена маркировка) и обиколна пътека, с преминаване през друга, не толкова популярна площадка (синя маркировка).

Снимка: Яна Николова

Ето и описанието на маршрута от самите доброволци:

„Началната точка е авто­гарата в гр.Черноморец. След като се мине по надлеза над шосето Бургас-Созопол, се поема по широк черен път на югозапад. След нивите пътят навлиза в дъбова гора, през която се продължава в южна посока. Скоро маршрутът достига до ловен заслон в м.Чатмата, където има чешма. Пътят отвежда до широка седловинна поляна с останки от минно съоръжение.

Тук от запад се присъединява другият маршрут към вр. Бакърлъка, който започва от паркинга на шосето, свързващо селата Росен и Атия. В началото маркировката е двойна, върви се по стар ерозирал път, след което по пряка пътека се подсича остър завой и отново се излиза на пътя. Тук двете маркировки се разделят, а маршрутът става кръгов.

Снимка: Яна Николова

От разклона се продължава отново по пътя, който обхожда от север вр.Бакърлъка, преминава покрай затрупаните шахти на мина Росен и не след дълго свършва пред бункер в гората. Малко преди него в дясно започва маркирана пътека, която заобикаля върха и след плавно изкачване излиза на скалиста панорамна площадка с прекрасна гледка към морето.

Над скалите отново се навлиза за кратко между дърветата и маршрутът стъпва на тесен асфалтов път, по който се достига до портала на поделението, разположено на вр. Бакърлъка. В дясно, покрай оградата му, тясна пътечка води до втора панорамна площадка, отново с чудни гледки на североизток.

Снимка: Яна Николова

Слизането от върха става по пряката, маркирана в червено пътека, която за кратко отвежда долу до поляната с минното съоръжение. По познатия вече път, но в обратна посока, се отива в гр.Черноморец.“

Очаква се скоро да бъдат поставени и няколко информационни табла с указания за туристите, както и да бъде изградена и успоредна велопътека.

GPS трак на маршрута

Бакърлъка
Информационно табло за маршрута “Черноморец-м. Бакърлъка- Черноморец”
Изготвил: Димо Колев

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Тоа плаж ма кара да тегля 20 млн. лв. ЛОШ КРЕДИТ ОТ КТБ и да си построя САРАИ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.