Шибам: градът с най-древните небостъргачи, създадени преди 2000 години

Запознайте се с първият в света град с вертикално планиране на жилищните сгради

0
 

Сподели

Shares

Разхождайки се по тесни хаотични алеи, осеяни с високо извисяващи се кули, малцина биха оценили възрастта на йеменския град Шибам на близо 1700 години. Разположен в централния район Хадмараут в Йемен, Шибам е бил основан през периода още преди тук да се появи исляма, а свидетелствата за мащабно строителство датират поне от 9-ти век.

Шибам е известен като първият град на земята с вертикална проекция. Той е защитен обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1982 г. и е дом на гъсто издигнати една до друга сгради, чиято височина варира от четири до единадесет етажа, водейки началото си от 300 г. сл. Хр. Но съвременните постройки са строени предимно след 1532 г.

Благодарение на това, че сградите представляват своеобразни цитадели и че играят ролята и на крепостна стена, градът е оцелял близо две хиляди години, въпреки набезите на бедуините и спорадичните наводнения в този район.

Снимка: netinfo.bg

Като важен пункт на търговския път за подправки и тамян, Шибам се очертава като символ на богатството в тези земи на Южна Арабия. Градът възниква като анклав от група амбициозни родове, търсещи престиж, политическа власт и защита от бедуинските крадци.

Концепцията им за подредени жилища бързо се превръща в основна архитектурна линия и по този начин започва изграждането на стотици сгради от глинени тухли. Решението за непрекъснати укрепени къщи-кули елиминира уязвимостта от външни атаки, като същевременно демонстрира и богатството на жителите.

Шибам е построен върху предислямската столица Шабва след нейното разрушаване през 300 г. сл. Хр. Останали са и някои фрагменти от най-ранното строителство в града, включително джамия, построена през 904 г. и замък, построен през 1220 г., но градът е в най-голяма степен построен след 1532 г., когато опустошително наводнение обхваща региона и унищожава основите на древните кули на града.

Въпреки стратегическото си разположение в най-високата точка в разливната долина, Шибам често е ставал обект на наводнения, което подтиква укрепването на външните му стени. Парадоксално е, че град в пустинята страда от наводнения, но планините в Йемен всъщност са едни от най-високите в целия арабски свят, до 3666 м (връх Джабал Ан-Наби Шуаяб) и в тях се случва да падат и по над 1000 мм валежи годишно, водата от които се стича по иначе сухите уади право в долината на Шибам.

Така че градът все пак е заобиколен от плодородна земя, използвана за селско стопанство, от която могат да се извличат едновременно храни и строителни материали. След като културите се събират от заобикалящата го земя, почвата се използва за направа на глинени тухли и строителство вътре в града. А строителството е непрекъснат процес, като кулите изискват редовна поддръжка с пресни слоеве кал.

Шибам е исторически почитан заради своите гениални методи за градско планиране, особено с архитектурата, с която населението живее в хармония, дълбоко отдадено на традиционната мюсюлманска култура. Ранните въплъщения на ислямската архитектура могат да се забележат при по-високите нива на структурите, ниските са съобразени най-вече с това да дават сигурност, формирайки крепостна отбранителна система за защита на заможните жители вътре.

Снимка: tempodebola.blogspot.com

Понякога наричан “Чикаго” или “Манхатън на пустинята“, древният Шибам предоставя на историците и урбанистите един от най-ранните и най-съвършени примери за строго градско планиране, основаващ се на принципа на вертикалното строителство. Известен като дом на първите жилищни сгради с висок изглед, Шибам се е превърнал в символ на възход и устойчивост на културата в Близкия Изток, на фона на заобикалящата го пустиня.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изследователят на Сахара, който пръв се завръща жив от Тимбукту

Снимка: archdaily.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.