Правилата на графити играта

2
 

Сподели

Shares

Запознай се с историята на графити културата – така ще разбереш за развитието й и ще вникнеш в смисъла й.

graffiti

ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА
– Измисли си собствено име, псевдоним – TAG, и работи върху него.
– След като направиш хиляди скици, започни да овладяваш техниката на рисуване с флакони, а не с четки, мечета и бои, защото ще преминеш в друга категория – стрийтарт, различна от графитите. Събирай знания, намери си стена, на която да се поупражняваш, преди да излезеш на улицата.
– Бъди оригинален, учи се от опита на по-добрите, събирай скици, снимки и мнения. Не кради чужди флакони, не копирай стилове, на които си се изкефил, дори и на половин буква. Стилът е нещо, което се развива постепенно и постоянно.
– Всеки в началото е TOY – начинаещ драскач, човек, който драска, защото е модерно, графити позьор. Но ако графити манията те обхване изцяло и работиш постоянно върху това да ставаш по-добър, идва моментът, в който се превръщаш от TOY в GRAFFITY WRITER. TAGGER е този, който драска само TAG-a си с маркер, а не го използва за подпис на парче, нарисувано с флакони. Те не са на почит в графити културата.
– Не се поддавай на желанието да рисуваш на лоша стена. Преценявай я много добре. Може да те осъдят или някой частен собственик да стреля по теб с незаконното си оръжие. За предпочитане са стени с лош вид в крайните квартали, а не в центъра на града. Всеки уважаващ се WRITER спазва кодекса на графитиста:
->не се рисува върху паметници или сгради с културна стойност;
-> не се драска върху обществена и частна собственост – подсъдно е, ако те хванат;
-> не се драска безразборно в градския транспорт. Последствията не са никак леки;
->не се рисува върху други графити (cross). Уважавай труда на останалите, особено ако са по-добри или вече не са сред нас.

Има достатъчно грозни стени, които се нуждаят от разкрасяване. Има и хора, които плащат за добри графити. Някой ден може да има и легални места за това изкуство.

СПАЗВАЙ ПРАВИЛАТА НА ГРАФИТИ ИГРАТА, ЗА ДА СИ ЧАСТ ОТ НЕЯ
Да си TAGGER, който драска само с маркер, не те прави графитист.

Минава много време, много скици се изрисуват, много флакони се изразходват, докато решиш да се разкриеш като „име“ пред „имената“ в БГ графити културата. А те вече са факт. В конкуренцията се ражда качеството – колкото и банално да звучи, това важи и за графитите. Ти си добър и в същото време не си. Мисли трезво и помни – да се надуваш винаги е твърде рано. Ако си доволен от себе си, поработи още малко и ще си още по-доволен. Всеки млад човек може добре да се забавлява, използвайки въображението си. Овладявайки техниката и развивайки изкуството си, може някой ден да достигне и професионална реализация.

МАСКА = КАСКА
Маската – тази с филтър от въглен, а не противопрахова, е единствената задължителна екипировка, за която трябва да се отделят 50 лв., ако сериозно се захванеш с рисуване на графити.

graffiti

ЗА БГ ГРАФИТИ КУЛТУРАТА
В началото стените бяха сиви, празни, пусти… Появиха се първите флакони и в България, както и първите графити. Години наред за графити минаваха елементарни идеологически послания, надраскани с евтини спрейове от железариите. После започнаха да се намират и истинските – за графити художници. Големи гами боя в спрей, произведена специално за това съвременно изкуство с надпис на нея „Моля, използвайте спрея за изкуство, не за вандализъм“. Нещата придобиха цвят.

Хората започнаха да се вглеждат – едни с лоши, други с добри очи, в цветните парчета по стените и те вълнуваха, както всяко изкуство, и създателите, и консуматорите. Вандализъм или арт – може би някъде по средата са графитите. Въпрос на култура е къде точно сам да се позиционираш. Освен екстремен дух, талант и техника, за да си GRAFFITI WRITER, трябва да спазваш и правилата на графити играта.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Много неточно изказване и грешна информация,не знам кой го е мислил това ама определено трябва да се информира повече.Кой е казал че райтърите които ползват само маркер не са на почит?-никой,защото не е вярно.

  2. Кросването си е нъпълно позволено. Не знам защо в България уж има такова правило. Не може едни и същи peace – ове да стоят вечно. Да тъпо е да надраскаш по – хубав peace. но кросването си е позволено

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.