Сокотра: сърф, летене и извънземен пейзаж

0
 

Сподели

Shares

Остров Сокотра не изглежда като от този свят. Разположен на около 400 км от брега на Йемен, и около 250 – от брега на Сомалия, това късче земя в Индийския океан приютява толкова много видове, които не се срещат никъде другаде, че всъщност спокойно можем да кажем – да, това не е нашия свят.

Сокотра

В цифри: 37% от растенията, 90% от влечугите и 95% от земните охлюви, които ще съществуват на Сокотра, не съществуват никъде другаде.

Сокотра

Но е толкова красив свят. Сокотра сякаш се е запазил в един къс от времето толкова много преди, та някак си само динозаврите липсват, на фона на огромните дървета, които не приличат на нищо, което сме виждали.

Сокотра

Бидейки толкова отдалечен и труднодостъпен, до съвсем скоро животът на острова е бил с десетки, дори стотици години назад от нашия. И въпреки че днес вече е част от туристическата карта, местното население и управата на острова са твърдо решени да ограничат максимално влиянието на туризма върху екосистемата и развитието на Сокотра.

Сокотра

Уникалните растителни и животински видове и умопомрачителния пейзаж не са всичко, което има да предложи Сокотра. Мястото става все по-известно сред сърфистите, за които условията са повече от добри. Ветровете на острова са целогодишни, но особено силни през мусония сезон (от май до август) – истинско предизвикателство за опитните уинд- и кайтсърфисти. Скалистото дъно пък е предпоставка за формирането на вълни, идеални за хавайка.

Сърф на Сокотра

Летенето с парапланер пък е оптималният вариант да огледате в перспектива невероятните гледки, които Сокотра има да предложи. Вижте за какво точно става въпрос от гледната точка на петима про пилота в филма “Forgotten Island”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.