Настръхващи съоръжения: 9 от най-опасните мостове по света

Стиска ли ви да преминете?

0
 

Сподели

Shares

От векове мостовете служат за връзка между две точки, разделени от непреодолимо препятствие. Вярната им служба към целокупния човешки род е оценена навсякъде по света и възпята чрез различни, по своя замисъл и изпълнение, чудати конструкции…

Оказва се обаче, че съществуват и едни мостове, чиято основна цел не е да свързват каквото и да било, а по-скоро да изправят коси и да настръхват кожи – това са най-опасните мостове, чието преминаване крие безброй рискове.

Мостове като…

Висящият мост Хусаини в Пакистан

Снимка: travelden.co.uk

Един поглед към висящия мост в Хусаини е напълно достатъчен за да придобиете представа за неговите опасности. Той се намира в Горна Хунза (Северен Пакистан) и е един от най-опасните прелези в този отдалечен скалист район. Надвиснал над езерото Борит, мостът всеки момент заплашва да се срине в студените му води.

Изгнилите дъски са малко и на разстояние една от друга, а обтегнатите въжета, на които те се крепят не вдъхват никаква допълнителна надежда. Въпреки всичко хората го прекосяват, тествайки своя кураж, напук на всичките опасности, които се крият при всяко едно преминаване. Освен това мостът е ситуиран сред твърде изолирана локация, високо в планините и далеч от всякакви спасителни служби. Затова, ако някак се озовете там, не забравяйте, че ако нещо се случи, няма кой да ви помогне!

Пътеката Канопи в Гана

Снимка: travelden.co.uk

Провираща се, високо сред короните на дърветата в националния парк Какум, тази висяща пътека предлага чудесни гледки към наситената зеленина на джунглите в централната част на Гана. Това обаче не я прави по-малко заплашителна и тези, които са проявили достатъчно смелост да тръгнат по тясната пътечка, инстинктивно се стараят по-бързо да се изнижат към отсрещния ѝ край. Предвид височината – най-добре е да не поглеждате надолу!

Пътеката Канопи е с дължина около 350 м, състояща се от няколко отделни участъка прикрепени към седем огромни дървета. Направена е предимно от въжета и представлява една твърде проста конструкция. Това наред с обстоятелството, че термитите интензивно вършат своята работа по дървените елементи, би трябвало да ви склони към задълбочена оценка на риска, преди да тръгнете по нея. Никой не би ви обвинил за избора, ако в крайна сметка прецените, че не е особено разумно да я преминавате.

Моста над река Витим в Русия

Снимка: travelden.co.uk

Трудно е да си представим, че някой въобще ще се реши да шофира през полуизгнилия мост над река Витим. И все пак за любителите на приключенията и високия адреналин в Сибир, той често е предизвикателство, на което трудно се устоява.

Някога съоръжението е служило като железопътен мост, който обаче отдавна е преминал в период на полуразпад. Мостът е дълъг внушителните 580 метра, а широчината е едва 2 метра – не много повече от широчината на повечето автомобили. В допълнение липсват каквито и да било парапети и бариери, така че няма какво да спира залитналите машини от падане в ледените води.

Пуенте де Охуела в Мексико

Снимка: travelden.co.uk

Малко мостове са по-ужасяващи от този! Разнебитената  и неподдържана от десетилетия конструкция, опната над дълбокия каньон Дуранго, плаши всеки дръзнал да я прекоси.

Построен през 1898 г., за да свързва Мапими със златните мини отсреща, Пуенте де Охуела отдавна вече не е толкова популярен, колкото е бил в онези времена. След като мините се изчерпват, мостът е изоставен на милостта на природните сили. В днешно време няма особено много причини, поради които си струва риска да стъпиш върху него. Особено предвид дълбочината на каньона и назъбените скали отдолу…

Дървена пътека в небето в Китай

Снимка: travelden.co.uk

Туристите се тълпят за вълнуваща разходка през пътеката Хуа Шан, построена от дървени греди, прикрепени към отвесна планинска стена в китайската провинция Шанси. Пътеката се извисява над главозамайващи пропасти и е съвсем тясна, като за безопасност преминаващите се държат за окачени по стената вериги. Това е едно страховито изживяване, чиято популярност постоянно нараства и все повече хора идват да изпробват смелостта си тук.

Преминаването по това съоръжение е сериозно начинание. Неустойчиви стъпала, грозно стесняващи се участъци и само няколко пункта за разминаване на движещите се в двете посоки очертават една страховита ситуация. Затова пък гледките от планината Хуа са зашеметяващи!

Хуа Шан е считан за един от най-опасните туристически маршрути в света и причините за това са съвсем очевидни.

Прекосяване на река Меконг в Китай

Снимка: travelden.co.uk

Великата река Меконг е изключително бурна. Някои части от горното ѝ течение разполагат с комплект от разпенени води и бясно извиващи се бързеи. Въпреки това на местните им се налага да рискуват, поверявайки живота си на опънато въже, свързващо двата бряга. Стабилните мостове в района се броят на пръсти и са разположени на голямо разстояние един от друг. Така желаещите да преминат отвъд нямат особен избор…

Висящият мост в Гхаса в Непал

Снимка: travelden.co.uk

Лошото на този мост е, че често се случва да е с претоварен трафик. Освен това задръстванията по него не винаги са причинявани само от хора, ами и от най-различен едър рогат добитък. Разположен високо в Хималайските предпланини, мостът драматично се извисява над речното корито под него, и е част от маршрута на товарните животни, обслужващи местните пазари в района на непалския град Гхаса.

Мостът Кешуачака в Перу

Снимка: travelden.co.uk

Прекосяването на моста Кешуачака над река Апуримак в Перу, е подходящо място да се докажете като истински куражлии. Той се издига на 30 метра във въздуха и е с дължина от 45 метра. На места изглежда леко хлътнал и нестабилен, но това са бели кахъри предвид факта, че е направен изцяло от… трева.

Мостовете, изплетени от трева са обичайни за тази част на света още от древни времена, а Кешуачака е един от малкото, оцелели до днес. Той е построен по традиционните методи на инките, като въжетата, съставляващи конструкцията са изработени от усукани тревни влакна. Последното е причина всеки юни съоръжението да бъде престроявано наново, а летните месеци, когато е най-стабилно, са идеалното време за прекосяването му.

Мостът Ай Петри в Крим

Високо в смайващите Кримски планини се извисява твърде несигурно изглеждащият мост Ай Петри. Опънат между скалисти зъбери на 1200 м. височина, този висящ мост не вдъхва никакво доверие – за да направите първата крачка по платформата му от раздалечени дъски се изисква голям кураж!

Преминаването на тази страховита конструкция е допълнително затруднено от мъглата на ниската облачност и силните ветрове, често духащи със скоросто от около 100 км/ч. Е, когато времето е спокойно, гледката към Ялта, Арупка и Черно море са наистина впечатляващи!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.