Тодоровден и къде можем да го отпразнуваме

0


Дата на събитието: 24.02.2018

Сподели

Shares

Конна езда

Тодоровден е денят, в който всяка година отбелязваме празника на коневъдите и конния спорт. Според християнския календар това е денят на Свети Теодор Тирон, а в България от край време на този ден се отдава почит към коня, съпътствал народа ни като боец, работна сила и верен другар.

По традиция, на този ден всеки кон трябва да излезе навън или да се изяви, за да бъде здрав и гиздав през идващия сезон. Организират се състезания и кушии, не толкова със спортен характер, колкото заредени емоционално със свободния конски дух, грация и сила. В тях взимат участие всички – от професионални състезатели до най-малките деца, влюбени в конете.

Конна езда
Снимка: The ActivityHero Blog

На Тодоровден редица конни бази в страната организират различни събития. Те са прекрасен повод да научим повече за традициите на празника, да се запознаем с конния спорт и да прекараме по интересен начин съботния ден.

Къде можем да отпразнуваме Тодоровден?

Край София и в самия град има няколко конни бази.

„Екуита“ е клуб по конен спорт, който разполага с една от най-модерните конни бази у нас. На 24-и февруари там ще се проведе надскачане с коне, което според поверията се прави за здравето на коня. Настроението ще бъде празнично с много музика, танци и песни, а освен конни демонстрации ще бъдат проведени и демонстрации по айкидо. Празникът започва в 10:00 часа.

Конна езда
Снимка: Wikipedia

В Конна база „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище честванията започват в 11 часа. Програмата ще включва изложба на понита, игри с понита, демонстрации по обездка, изпитания по прескачане на препятствия.

В София, на ул. „Хайдушко изворче“ №28, пък се намира Конна база „Хан Аспарух“, а съвсем близо – в Банка, се намира Националният хиподрум.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.