Помагаме заедно за обновяването на заслон Казана (обновена)

Емблематичният заслон е възлово място в Пирин, както за туристите, така и при спасителни акции. От години обаче той е в окаяно състояние

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка; Пистова Спасителна Служба

Група любители на планината, планински водачи, планински спасители и алпинисти набира средства за осъвременяване на заслон Казана с оглед най-модерните тенденции при изграждането на заслони във високите планини в Европа и света.

“Пистова спасителна служба” е сформирала доброволческа група, която включва научни изследователи, инженери, архитекти и строители. Изготвен е проект, който предвижда да се използват съществуващите основи на стария заслон, за да не се навлиза допълнително в територията на НП „Пирин“.

В същото време са планирани множество подобрения. Предвижда се поставянето на соларни панели както и на мълниезащита, аптечки, осветление, паник-бутон в случай на инциденти, автоматичен механизъм за затваряне на вратата и одеяла. Създателите на проекта искат той да бъде изпълнен красиво и природосъобразно – затова освен с ламарина, заслонът ще бъде облицован с дърво и ще бъде поставен панорамен прозорец с изглед към връх Вихрен. В заслона ще има седем койки, пейка и работна маса.

Снимка: Пистова спасителна служба

За обновяването на заслон Казана са нужни 60 000 лв. като до момента организаторите са събрали около 28 000 лв. Всички дейности ще бъдат финансирани чрез доброволни дарения. Ако искате да подкрепите възстановяването на заслона, може да дарите сума по ваш избор по банковата сметка на „Пистова спасителна служба”:

Банка: Обединена Българска Банка АД
BIC: UBBS BGSF
IBAN: BG76UBBS80021015111650
Бенефициент: Сдружение “Пистова Спасителна Служба”
Основание: за ремонт на заслон Казана

Можете да подкрепите инициативата и като закупите календара “Живи Планини” 2022 на Бранислав Бранков – 40% или 10 лв. от цената на календара биват дарявани за обновяването на Казана или закупите дрон принт на Виктор Церовски като 20% от всеки отива за каузата.

Може да помогнете и с доброволен труд на терен. Ако искате да съчетаете разходка в планината с благородна кауза, можете да се включите в някой от етапите на изпълнение на проекта. За тях може да се информирате от:
публичната група https://www.facebook.com/groups/610098470205402 
и от Facebook страницата на заслона https://www.facebook.com/zaslonkazana/ 

Можете на научите повече за инициативата и екипа зад нея на zaslon-kazana.eu. 

Отчет за даренията и необходимите и събрани средства се публикува във фейс бук страницата и онлайн групата на проекта.

Hiking Adventures BG, Виктория Кирилова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.