В действие влиза успешно функциониращ метод за почистване на океана

Плаващият капан може да улавя боклуци с всякаква големина

0
 

Сподели

Shares
Капанът в действие. Снимка: AP

Въпросното приспособление е разработено още преди 7 години от младия холандския учен Боян Слат, създател на проекта „Ocean Cleanup project“. Става въпрос за 600-метров бон – плаващи заграждения, ограничаващи разпространението на реещите се из океана пластмаси.

При неуспешния тест отпреди 4 месеца загражденията се разпаднаха и малкото събрани отпадъци се върнаха обратно във водата. Оттогава екипът на Слат е въвел някои подобрения, като „парашутната котва“, която забавя движението на устройството, с което по-бързо движещите се пластмаси също да могат да се улавят от мрежата.

Според публикациите на автора в Туйтър, последният опит да бъде приложено това приспособление е бил успешен, а количеството събрани боклуци – внушително.

Плаващият капан е събрал отпадъци от участък, известен като Голямото бунище на Пасифика (Между Хаваи и Калифорния), където океанските течения са струпали боклуци, образували нещо като остров с размери три пъти колкото Франция.

На снимките на събрания от водния капан боклук, се виждат предмети от всякакъв вид и размери, включително и автомобилна гума.

Според Слат системата за почистване на океана най-накрая ефективно хваща пластмаси – от еднотонови изоставени рибарски мрежи до най-ситните микрочастици пластмаса.

Плаващият бон има капацитет да събере до 1,8 тона боклук. Снимка: The Ocean Cleanup

Между 60 и 80 000 тона рибарско оборудване бива изоставяно или изгубвано в океана всяка година, а още 8 милиона тона отпадъци непрекъснато идват от бреговете.

Новата система е създадена така, че да почиства не просто свободно плаващи мрежи и отпадъци, но също и микрочастиците пластмаса. Тя се простира на три метра дълбочина и може да побере до 1,8 тона отпадъци, без да пречи на морските животни. Устройството е оборудвано със сензори и сателити, за да осъществява обратна връзка с кораба, който ще го изпразва на всеки няколко месеца.

Събраният боклук се сортира от екипажа на обслужващия кораб. Снимка: AP

След като устройството вече работи успешно не само на теория, но и на практика, работата на екипа вече е съсредоточена главно в икономическото му оптимизиране. Предстои да премодифициране на бона така, че да не харчи толкова средства, когато боклукът трябва да бъде събиран от кораб. Това може да стане евентуално, като се увеличат размера и здравината на капана, за може да събира пластмаса цяла година, преди да бъде изпразнен еднократно. Крайната цел на проекта е да се почисти поне половината от Голямото бунище на Тихия океан.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.