Откриха пластмасови отпадъци на дъното на Марианската падина

Виктор Весково подобри рекорда за най-дълбоко спускане, като достигна 10 927 м

0
 

Сподели

Shares
Боклуци на дъното
Снимка: Atlantic Productions/Discovery Channel

Тексаският бизнесмен Виктор Весково се спусна с батискаф на 10 927 метра в Марианската падина и подобри предишния рекорд за най-дълбоко гмуркане с подводен апарат с 16 метра.

Весково прекарва 4 часа на дъното, обследвайки района, и среща огромно изобилие от живот: „странни риби и по-прости организми се срещат почти из цялата падина“.

Спускането е част от документалната поредица Five Deeps Expedition, която се подготвя от Discovery Chanel и включва потапяния до най-дълбоките точки на петте океана.

Най-трудното от петте потапяния обаче се прочу не само с техническата си сложност и уникалните животински видове, които бяха заснети с камера, но и за съжаление с резултатите от глобалното замърсяване. В най-дълбоката точка на земята, и най-отдалечената от цивилизацията Весково открива найлонов плик и опаковки от бонбони, изминали 11-те километра от повърхността до дъното:

Ако и това не ни отвори очите за щетите, които нанасяме на океаните, не знам какво би могло!

След гмуркането Весково изрази увереност, че човечеството се намира в зората на златната епоха за дълбоководни изследвания и благодарение на модерните технологии, в бъдеще ще виждаме повече подобни спускания, които да разкрият тайните на места като Марианската падина – по-непознати ни и от космоса.

А дали ще открием и още отпадъци, остава да разберем…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.