Варна започна подготовка за Европейското първенство по ветроходство

Събитието ще се проведе между 2 и 9 октомври в морската столица!

0
 

Сподели

Shares
Ветроходство
Снимка: Петко Момчилов

Започна изграждането на лодъчния парк за предстоящото в Морската столица Европейско първенство по ветроходство в клас Лазер, планирано за 2-9 октомври в района на Морска гара-Варна. С това и организаторите от Българската федерация по ветроходство, и СК „Черно море Бриз“, с домакинството на Община Варна, започнаха официалната подготовка за състезанието, което трябваше да се проведе през май, но беше отложено поради епидемичната обстановка.

Състезателните яхти ще излизат в морето от любимата на варненци и гостите на града пешеходна зона на Морската гара, като това ще направи срещата с адреналина и емоциите още по-запомняща се.

Ветроходство

До този момент заявки за участие са подали 40 нации, като осем от тях са извън Европа – сред тях са САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур и др. Това разнообразие на представените морски нации се дължи на факта, че състезанието е открито, а интересът към надпреварата е голям сред цялата ветроходна общност. Дори се очаква в идните седмици да пристигнат няколко отбора, които да проведат подготовката си във Варна, опознавайки максимално спецификите на акваторията. Варна се готви за това състезание от повече от три години, провеждайки три кръга от Европейската купа – през 2018, 2019 и 2020 г., които бяха генерална репетиция както от организационна гледна точка, така и за нашите състезатели.

Ветроходство
Иван Георгиев /Снимка: Петко Момчилов

ILCA е един от най-динамичните и интересни класове. Достъпен за всички възрасти – от деца до ветерани, той е и най-практикуваният в световен мащаб,  с над 215 000 яхти. Надпреварата ще бъде в двата олимпийски класa за жени и мъже – ILCA 6 и ILCA 7, като така ще даде старт на новия олимпийски цикъл на подготовка за много нови състезатели, насочили поглед към Игрите в Париж.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.