Замърсяването на океаните с пластмаса струва 2,5 милиарда долара на земята

Ежегодно в световния океан попадат 8 милиона тона пластмасови отпадъци

1
 

Сподели

Shares
Замърсяване с пластмаса
Снимка: pixabay.com

Замърсяването с пластмаса на световния океан струва 2,5 милиарда долара годишно на планетата, според проучване на британски и норвежки учени, което за първи път обхваща не само въздействието на пластмасовите отпадъци върху околната среда, но и социалните и икономически последици.

За година в океана попадат около 8 милиона тона пластмасови отпадъци, а вредата от всеки тон струва около 33 хиляди долара. Авторите на доклада отбелязват, че пропускат косвените фактори като въздействията върху човешкото здраве, туризма и риболовната промишленост.

Според доктор Кейл Уайлс, професор по екологична психология в Университета в Съри, рециклирането на тоновете пластмаса струва стотици долари на фона на хилядите, които трябва да бъдат инвестирани за възстановяването и защитата на морската среда.

Нататък в изследването става ясно, че пластмасата е отговорна за 5% спад на икономическите ползи, в сравнение с тези, които бихме получавали от един сравнително чист океан. Също така замърсяването с пластмаса оказва вредно влияние на хранителните ни източници, 20% от които са морски.

Учените се надяват, че тяхното изследване ще ускори намирането на решение на проблемите с пластмасата в световния океан.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Замърсяването с пластмаса на световния океан струва на обществото милиарди долари всяка година заради увредени и изгубени ресурси, пише The Guardian, цитирайкиново изследване. Рибарството, аквакултурите, развлекателните дейности и световното благосъстояние биват негативно засегнати от глобалното замърсяване, като се очаква спад с от 1 до 5% в ползите, които хората получават от океаните. Получената стойност от такива ползи, известна като стойност на морската екосистема, достига 2,5 млрд. долара годишно. Счита се, че пластмасовите отпадъци костват до 33 хил. долара намалена екологична стойност на тон отпадъци, установява проучването. Около 8 млн. тона пластмасови отпадъци навлизат всяка година в световния океан. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.