360 посоки: Село Илинденци – приключения, култура, история…

Легенди, заключени в мрамор ви очакват там

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Арт център „Илинденци“

Не малко от нас вече са запознати и дори опитали адреналина на река Струма. Рафтингът, каньонингът, каякингът и други екстремни спортове привлякоха не един надъхан авантюрист, а прелестите на Кресненското дефиле заплениха мнозина.

Но само на 5 км. встрани от с. Струмяни, на главен път Е79 в, с. Илинденци, жадните за нови гледки и още приключения могат да оползотворят свободното си време и да се нахранят с емоции.

Адреналинови възможности

Първото нещо, което спира дъха на път към селото са скалите, в които то се е сгушило. Онези от вас, които практикуват скално катерене, спокойно могат да стягат еспадрилите и въжетата и да открият своето ново местенце. Именно за вас тук е и секващата дъха пропаст Алко, която с дълбочината си от 132 м., освен адреналин, разкрива и зашеметяващи гледки.

Местността около селото крие своите изненади и за любителите на пещерите. Районът е наситен с множество карстови образувания, които могат да бъдат посетени от непрофесионалисти и не е необходимо да разполагате със специална екипировка. Подходящи удобни обувки и челник са напълно достатъчни.

Снимка: strumyani.org

За истинските пещерняци, обаче, в близост до Илинденци се намира пещера „Шаралийска“ – лабиринтна пещера с денивелация 76 метра и обща дължина около 420 метра, която е богата на всички видове синтрови образувания. В галериите ѝ могат да бъдат видени всякакви пещерни красоти. Над нея пък се е надвесила огромна каменна кариера… и до днес добивът на мрамор е сред основните поминъци в региона. Не случайно Илинденци е известно като „мраморната столица на България“.

Местност Черната скала
Снимка: strumyani.org

За любителите на колоезденето местността предлага множество живописни пътеки, които водят до карстовите пещери, близките върхове или до водопада в района. Ако пък искате да направите разходка пеша из близката гора в посока Сандански, ще останете изумени. Пътеките водят до пясъчни ронливи скали, които са изваяни от вода преди милиони години.

Снимка: Арт център „Илинденци“

По всичко личи, че тук някога е било дъно на воден басейн. Това го доказва не само формата на терена, но и огромното количество фосили от охлюви и други древни водни и сухоземни твари. За местните не е тайна, че тук са открити прешлени от праисторически жираф, носорог и… хипарион.

Време за релакс и култура

Но… това не е всичко. Ако сте се уморили от активни дейности, е добре да знаете, че около селото има лековити извори, които очевидно са привличали хората още от римско време. Знаем, че римляните са били почитатели на минералните и лековити води и никак не са били глупави, когато са избирали места за селищата си… И до днес, ако се разходите из неасфалтираните черни пътища, можете да откриете, с малко късмет, римски монети и дори малки предмети.

Снимка: Арт център „Илинденци“

Всичко това, което природата е изляла в района на Илинденци сякаш по естествен начин привлича таланти и творци, за да се насладим в наши дни на един уникален за България Арт център. От 1998 г. по инициатива на скулптора Иван Русев и негови колеги и приятели се изгражда и доразвива скулптурен парк на площ над 30 дка. В него можете да се разходите свободно и да разгледате творбите на автори от цял свят, вдъхновени от величието на природата и нейната божествена същност.

Снимка: Арт център „Илинденци“

Живописният хълм, на който са разположени, разкрива прелестни пейзажи. От изградения мраморен амфитеатър на ръба на хълма се открива гледка към забележителни по форма и размери скални разломи, един от най-впечатлаващите от които пещера „Зандана“. Знае се, че тук някога в турско време били задържани престъпници. Самото образувание има характер на тракийско светилище.

Снимка: Арт център „Илинденци“

Ако стигнете до парка, непременно влезте в каменния град, вкопан в баира и разгледайте проект „Преди 60 милиона години – реката“, който представлява изкуствено прокопани пещери, свързани с тунели, в които се чува шумът на реката. Предполага се, че тя е преминавала оттук от дълбока древност. А в тези пещери можете да се насладите и на съвременни изложби, които се експонират периодично.

Когато мрак се спусне…

Очевидно е, че един ден в района на Илинденци не е достатъчен, за да преживеете толкова много неща, да оставите време за себе си и да усетите покоя на природата. Затова ще ви подскажем и някои от опциите за нощувки.

Снимка: Арт център „Илинденци“

Местността е чудесна, ако сте любители на палатките и огъня под открито небе. Освен това множеството карстови пещери, за които вече разказах, са готови да ви приютят на завет. В случай че не сте подготвени за нощувка на открито, можете да намерите стая и голяма трапезария с огромна каменна камина в самия Арт център. Условията в никакъв случай не са луксозни, но атмосферата е творческа и предразполагаща към дълги разговори с вкус на домашно вино и чудесна компания до запаления огън.

Ето и част от гледките, които ви очакват в Илинденци:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.