Българската каяк експедиция до Согнефьорд: 10 любопитни факта

Какво научихме от приключението в северните води

0
 

Сподели

Shares
С каяк около Согнефьорд
Снимка: Kayak Trail

Согнефьорд – един от най-живописните норвежки фиорди вече с право може да бъде наречен и български. Четирима нашенци го покориха с каяците си, прекосявайки го от край до край. Експедицията се проведе през лятото на 2018 г., а за приключенията и подготовката на Андреас, Димитър, Зорница и Ивайло ви разказахме в подробен материал. Какви красоти срещнаха по пътя си пък ви показахме в галерията със снимки, посветена на пътешествието.

Днес обаче ще ви запознаем с най-любопитните факти от това епично плаване:

С каяк през най дългия фиорд в Европа
Снимка: Kayak Trail

1. Согнефьорд е най-големият фиорд в Европа. Заради внушителните си размери – площ от 12 518 кв. км. и дължина от 204 км – с право е наричан Кралят на фиордите.

2. Физическа подготовка – освен регулярните тренировки, месец преди началото на експедицията, четиримата правят пробно тридневно плаване, изминавайки по 30 км на ден, за да се уверят че са напълно подготвени.

С каяк през най дългия фиорд в Европа
Снимка: Kayak Trail

3. Приключението започва на 17 юни 2018 г., а стартовата точка е малко селце в дъното на фиорда – Шкьолден. Датата е съобразена с продължителността на деня (реално по тези места няма нощ по това време на годината) и амплитудата на приливите и отливите.

4. Планираният маршрут е с дължина от точно 400 км. Изминават ги за 15 вместо за планираните 16 дни. Екипът старателно отбелязва върху предварително подготвени и разпечатани карти аварийни изходи в случай на непредвидени обстоятелства, къмпинги, основни исторически и природни забележителности, магазини за набавяне на вода, пресни плодове и зеленчуци и др. Разполагат и с календар на приливите и отливите по дати и часове. Рядко, но при по-тесни ръкави приливите и отливите могат да играят съществена роля в това да помагат или пък да пречат на гребането.

5. За планирането на отделните отсечки експедицията ползва основно норвежка платформа за прогноза на времето – www.yr.no. Експедицията има на разположение актуална прогноза за времето, тъй като почти по цялото протежение на фиорда има 3G покритие. Освен основните метеорологични данни като температура и вятър, платформата предлага подробно информация за вълнението и теченията. Опитът показа, че краткосрочната прогноза е доста прецизна, въпреки че е само прогноза, базирана на алгоритъм и често има леки разминавания между очакванията и реалността. Основен фактор при взимането на решенията е посоката и скоростта на вятъра.

С каяк през най дългия фиорд в Европа
Снимка: Kayak Trail

6. На ден изминават средно между 20 и 30 км. Често плават и през нощта (по това време на годината над фиорда има бели нощи т.е. не е толкова тъмно), за да избегнат по-силен вятър.

7. 46 км е най-дългият преход в рамките на експедицията.

8. От Шкьолден до крайната цел – Берген – преминават през около 15-ина населени места.

С каяк през най дългия фиорд в Европа
Снимка: Kayak Trail

9. Nærøyfjord е черешката на тортата. Най-тясната част от Согнефьорд е в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

10.1. Храната: Менюто включва предварително набавена специална експедиционна храна и пресни яйца, плодове и зеленчуци от магазините в населените места, през които минават. Андреас пък лиофилизира (дехидратация, която запазва вкуса и хранителните качества на храната) провизиите си в БАН в София.

10.2. Хранителни добавки: За отпускане и възстановяване на мускулите след продължителното дневно натоварване приключенците използват таблетки магнезий наред с висококалоричната храна. А за набавяне на бърза енергия често прибягват до кока-кола, енергийни и протеинови барчета или предварително приготвени енергийни барчета от естествени храни като ядки, сушени плодове и др.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.