Как да изберем ски

Няколко предложения от Sport Depot

4
 

Сподели

Shares

Избирането на подходящ модел ски си е цяла наука. Процедурата зависи от много фактори и всеки от тях има значение за перфектното и безпроблемно представяне върху снега. Най-важните, които трябва да вземете под внимание, са нивото ви на опитност, дали искате да карате по пистите или извън тях, както и дължината на самите ски.

Следващите насоки ще разгледат поотделно именно тези 3 фактора.

Как да изберем ски

1. Според нивото на каране

За начинаещи скиори

В наши дни не е трудно да намерим различни модели ски, подходящи за всички нива. Затова не се притеснявайте ако сте начинаещ, производителите мислят и за вас. Съобразете модела според височината си (виж точка 3) и ширината на ските (виж точка 2). При начинаещите карачи е хубаво ските да са по-тесни и да съчетават в себе си и камбер и малък рокер профил, които да им позволи да минават по-лесно по неравности. Добре е ската да има ясно изразен радиус, което ще ви помогне да завивате по-лесно и с всеки следващ път ще се представяте все по-добре от предишния.

Как да изберем ски

За средно напреднали скиори

Усещате ли как нивото ви на каране се покачва и се чувствате все по-уверени да се спускате дори и по черни писти? Това е индикация, която ви ориентира, че подходящите за вас модели вече са по-дълги и по-широки, което ще ви даде по-голяма стабилност и по-твърди, които ще дават възможност за развиване на по-голяма скорост. Ако искате да задобреете в пудрата, се насочете към по-широки ски с ясно изразен рокер.

Как да изберем ски

За напреднали скиори

Уверените скиори се наслаждават на карането по стръмни терени, пудра или в гората между дърветата. За целта ските трябва да са широки и дълги. Ако се припознавате в този тип карачи и искате да съчетавате карането по обработени и необработени терени, погледнете точка 2, която обяснява за различните терени. Сърцевината на ските трябва да е твърда и лека. За целта най-новите технологии използват карбон.

Как да изберем ски

2. Според терена

Обработени писти

Ако искате да се усъвършенствате в перфектното завиване, подходящи за вас са пистовите карвинг ски. Препоръчителната им ширина е до 84 мм и могат да се карат както от начинаещи, така и от средно напреднали скиори. Тежестта на ските не е задължително недостатък, защото осигурява стабилност.

Как да изберем ски

Комбинирани терени

Ако практикувате извън обработените писти, но все пак имате желание да развивате уменията си и по тях, подходящи за вас са модели all-mountain ски. Това означава, че можете да карате с тях в различни условия. All-mountain ските са с различна големина и ширина, съобразени с възможностите ви, като препоръчителната ширина варира между 75 и 110 мм, в зависимост от физиката ви и терена, където ще карате най-често.

Необработени терени

Ако фрийрайдът е вашата страст и искате да фокусирате вниманието си само върху него, трябва да си изберете ски, подходящи конкретно за тази дисциплина. Те трябва да са дълги и широки, като широчината отново зависи от условията за фрийрайд, там където карате най-много. Тя може да варира между 100 и 120+ мм, като в комбинация с по-малкия радус, ската е стабилна в необработен терен, за сметка на по-малката маневреност на твърд терен – писта.

Как да изберем ски

3. Какъв размер ски да изберете?

Височината, теглото и нивото ви на каране са главните фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате размера на ските. Както може би вече се досещате, ако сте начинаещ, ще се чувствате добре с по-къси ски. Колкото повече напредвате, толкова повече ще осъзнавате, че дължината на ските ви дава скорост и стабилност, а по-късите ски – маневреност. Това, разбира се, зависи и от радиуса на ската.

Начинаещ Средно напреднал Напреднал Експерт
Пистови ски Вашата височина -10cm Вашата височина
-7cm
Вашата височина -5cm Вашата височина
All-mountain (пистови и извънпистови ски) Вашата височина -10cm Вашата височина -5cm Вашата височина Вашата височина
+5cm
Фрийрайд и пудра Вашата височина
-5cm
Вашата височина Вашата височина Вашата височина +5cm

*При ски с рокер трябва да се вземе предвид, че контактната площ на ската е по-малко и метриките, описани в таблицата, важат за контактната площ, а не за цялата ска.

А сега идва ред да се запознаете с няколко модела ски и на база получените знания да определите кой е най-подходящият за вас.

Blizzard Ски BLIZZ.QUATTRO 8.0TI

Blizzard Ски BLIZZ.QUATTRO 8.0TI

Blizzard Ски BLIZZ.QUATTRO 8.0TI са мъжки ски, подходящи за пистово каране и средно напреднали карачи. Сред основните му предимства е технологията Sidewall, която гарантира разпределяне на енергията, стабилност и контрол. Благодарение на нея функционирането на ските е подобрено. Технологията осигурява и постоянен натиск по цялата дължина на ските. Този модел ски е изработен с IQ SW TI дървена конструкция с два слоя титан. Тя осигурява високо ниво на ефективност, стабилност и контрол. Формата на ските SHAPE BLIZZARD QUATTRO – WIDER WAIST предлага различна геометрия, ширина на талията и размери на моделите, така че да можете да направите избор, който да съответства на техниката ви.

Отделните детайли също са важни, тъй като са предназначени за повишаване здравината и издръжливостта на ските. Алуминиеви протектори на върховете, по-дебелата текстурирана повърхност и максималният радиус на завоя допринасят за устойчивостта на ските. IQ SUSPENSION – IQ интерфейса осигурява по-малко вибрации, по-динамично усещане и несравнимо сцепление на ръба, което води до лесно и безпроблемно каране на ски. А рокерът на модела е 4 мм и гарантира по-добро спускане, чудесен контрол и усещане за гъвкавост.

NORDICA Ски DOB.SPITF.PRO FDT

NORDICA Ски DOB.SPITF.PRO FDT

Ако вече сте напреднал карач и мечтаете за нов модел ски, NORDICA Ски DOB.SPITF.PRO FDT е подходящ за вас. Те имат конструкция с дървена сърцевина и два слоя титан – ENERGY 2 TI, която осигурява максимална производителност, стабилност и устойчивост на усукване при различни условия. DYNAMIC RACE SHOVEL е извивката в предната част на ските. Тя не е толкова остра и поддържа баланса, като използва сила и контрол при необходимост.

ELAN Ски RIPSTICK 106

ELAN Ски RIPSTICK 106

ELAN Ски RIPSTICK 106 е моделът, който е подходящ за вас, ако обичате пудрата и усещането да карате по нея. Той има TNT технология, която осигурява най-добър баланс между лека конструкция и мощност. SST Sidewall конструкцията осигурява бърз и директен пренос на енергия от ските към снега, както и изключителна устойчивост на усукване. Друга важна конструкция е TUBELITE WOOD CORE. Тя е изградена от две много леки карбонови тръбички, вградени в ламинирана дървесна сърцевина. С диаметър от 5 мм и кухина в структурата си, тези тръбички се движат по дължината на ските, следвайки дъгата на страничния разрез. Те осигуряват устойчивост на усукване и мощен отскок, като същевременно намаляват материала на сърцевината. Резултатът е изключително леко приземяване и стабилност. VAPOR TIP Inserts е допълнителен материал вграден при върха и опашката, който намалява теглото и вибрациите, подобрява стабилността и осигурява гладко каране, независимо от променливите условия.

ELAN Ски ZEST LS ELW 9.0

ELAN Ски ZEST LS ELW 9.0

ELAN Ски ZEST LS ELW 9.0 са ските, подходящи за всички дами, които са средно напреднали в спорта. Те гарантират лекота на спускане, завиване без усилие и отлично сцепление благодарение на вълнообразния профил на вътрешността на ската – Wave Flex. Моделът е изграден с олекотена конструкция – Full Power Cap, която спомага за лесно управление.

NORDICA Ски SENTRA 2 FDT + TLT 10 FDT

NORDICA Ски SENTRA 2 FDT + TLT 10 FDT

Усещането за свобода и забавлението докато праткувате любимото си занимание са гарантирани с този модел дамски ски. Те правят карането да изглежда по-лесно и дават увереност, независимо от условията. Сред основните им предимства е технологията ENERGY FRAME CA WOOD, която е предназначена да осигурява стабилност и равновесие, дори и на завоите.

Изброените по-горе модели можете да намерите в магазините на Sport Depot, както и онлайн на sportdepot.bg

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. Това е най-тъпата статия която някога съм чел.
    За голямо съжаление тя ще бъде прочетена от доста хора с начални познания в ски спорта, което ще ги подведе значително при избора на екипировка. Г-жа/жица Стоянова привидно няма никакъв опит със съвременното ски оборудване и техники на каране, за което свидетелства приложената таблица с размери на ски според техниката и опита на скиора. Според която с напредването на техниката на каране на начинаещ скиор напредва и дължината на ските което няма общо с реалността. Основен параметър като радиус на завоя на ската не отчетен като значителен, който има пряка връзка с дължината на ската и техниката на каране. Относно терена върху който ще бъдат използвани ските имаме някаква близост с истината. Моля редакторите на този уважаван бюлетин да проверяват подобни статии преди да ги публикуват.

  2. Здравейте, Виктор,

    Благодарим ви за коментара. Считаме, че имате право за нещата, които казвате, затова сме нанесли и необходимите корекции.

    Поздрави!

  3. Извинете ме, но карам от дете. Висок съм 171, учил съм се на прави ски 209см. Дълги години карах карвинг ска 163. В момента карам с 184, състезателни гигантски с малък радиус. Усещам, стабилност, сигурност и скорост. Не карайте със къси ски…..опасно е.

  4. За спускане ските отиват към прави ски и са по-дълги като време оно, за специален слалом са къси.. Всеки трябва да подбере оптималната дължина за себе си по височина и кг и какво обича да кара, като не говорим за състезание…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.