Как да изберем ски

Сред най-важните фактори при избор на ски, са нивото ви на опитност, терените, на които искате да карате, както и биометричните ви данни

4
 

Сподели

Shares

Избирането на подходящ модел ски си е цяла наука. Процедурата зависи от много фактори и всеки от тях има значение за перфектното и безпроблемно представяне върху снега. Най-важните, които трябва да вземете под внимание, са нивото ви на опитност, дали искате да карате по пистите или извън тях, както и както и биометричните ви данни.

Следващите насоки ще разгледат поотделно именно тези 3 фактора.

Как да изберем ски

1. Според нивото на каране

За начинаещи скиори

В наши дни не е трудно да намерим различни модели ски, подходящи за всички нива. Затова не се притеснявайтеq ако сте начинаещ, производителите мислят и за вас. Съобразете моделаq според височината си (виж точка 3) и ширината на ските (виж точка 2). При начинаещите карачи е хубаво ските да са по-тесни и да съчетават в себе си и камбер, и малък рокер профил, който да им позволи да минават по-лесно по неравности. Добре е ската да има ясно изразен радиус, което ще ви помогне да завивате по-лесно и с всеки следващ път ще се представяте все по-добре от предишния.

Как да изберем ски

За средно напреднали скиори

Усещате ли как нивото ви на каране се покачва и се чувствате все по-уверени да се спускате дори и по черни писти? Това е индикация, която ви ориентира, че подходящите за вас модели вече са по-дълги и по-широки, което ще ви даде по-голяма стабилност, и по-твърди, които ще дават възможност за развиване на по-голяма скорост. Ако искате да задобреете в пудрата, се насочете към по-широки ски с ясно изразен рокер.

Как да изберем ски

За напреднали скиори

Уверените скиори се наслаждават на карането по стръмни терени, пудра или в гората между дърветата. За целта ските трябва да са широки и дълги. Ако се припознавате в този тип карачи и искате да съчетавате карането по обработени и необработени терени, погледнете точка 2, която обяснява за различните терени. Сърцевината на ските трябва да е твърда и лека. За целта най-новите технологии използват карбон.

Как да изберем ски

2. Според терена

Обработени писти

Ако искате да се усъвършенствате в перфектното завиване, подходящи за вас са пистовите карвинг ски. Препоръчителната им ширина е до 84 мм и могат да се карат както от начинаещи, така и от средно напреднали скиори. Тежестта на ските не е задължително недостатък, защото осигурява стабилност.

Как да изберем ски

Комбинирани терени

Ако практикувате извън обработените писти, но все пак имате желание да развивате уменията си и по тях, подходящи за вас са модели all-mountain ски. Това означава, че можете да карате с тях в различни условия. All-mountain ските са с различна големина и ширина, съобразени с възможностите ви, като препоръчителната ширина варира между 75 и 110 мм, в зависимост от физиката ви и терена, където ще карате най-често.

Необработени терени

Ако фрийрайдът е вашата страст и искате да фокусирате вниманието си само върху него, трябва да си изберете ски, подходящи конкретно за тази дисциплина. Те трябва да са дълги и широки, като широчината отново зависи от условията за фрийрайд, там където карате най-много. Тя може да варира между 100 и 120+ мм, като в комбинация с по-малкия радиус, ската е стабилна в необработен терен, за сметка на по-малката маневреност на твърд терен – писта.

Как да изберем ски

3. Според ръста и теглото на скиора

Височината, теглото и нивото ви на каране са главните фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате размера на ските. Както може би вече се досещате, ако сте начинаещ, ще се чувствате добре с по-къси ски. Колкото повече напредвате, толкова повече ще осъзнавате, че дължината на ските ви дава скорост и стабилност, а по-късите ски – маневреност. Това, разбира се, зависи и от радиуса на ската.

Начинаещ Средно напреднал Напреднал Експерт
Пистови ски Вашата височина -10cm Вашата височина
-7cm
Вашата височина -5cm Вашата височина
All-mountain (пистови и извънпистови ски) Вашата височина -10cm Вашата височина -5cm Вашата височина Вашата височина
+5cm
Фрийрайд и пудра Вашата височина
-5cm
Вашата височина Вашата височина Вашата височина +5cm

*При ски с рокер трябва да се вземе предвид, че контактната площ на ската е по-малко и метриките, описани в таблицата, важат за контактната площ, а не за цялата ска.

Различни модели ски можете да намерите в магазините на Sport Depot, както и онлайн на sportdepot.bg

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. Това е най-тъпата статия която някога съм чел.
    За голямо съжаление тя ще бъде прочетена от доста хора с начални познания в ски спорта, което ще ги подведе значително при избора на екипировка. Г-жа/жица Стоянова привидно няма никакъв опит със съвременното ски оборудване и техники на каране, за което свидетелства приложената таблица с размери на ски според техниката и опита на скиора. Според която с напредването на техниката на каране на начинаещ скиор напредва и дължината на ските което няма общо с реалността. Основен параметър като радиус на завоя на ската не отчетен като значителен, който има пряка връзка с дължината на ската и техниката на каране. Относно терена върху който ще бъдат използвани ските имаме някаква близост с истината. Моля редакторите на този уважаван бюлетин да проверяват подобни статии преди да ги публикуват.

  2. Здравейте, Виктор,

    Благодарим ви за коментара. Считаме, че имате право за нещата, които казвате, затова сме нанесли и необходимите корекции.

    Поздрави!

  3. Извинете ме, но карам от дете. Висок съм 171, учил съм се на прави ски 209см. Дълги години карах карвинг ска 163. В момента карам с 184, състезателни гигантски с малък радиус. Усещам, стабилност, сигурност и скорост. Не карайте със къси ски…..опасно е.

  4. За спускане ските отиват към прави ски и са по-дълги като време оно, за специален слалом са къси.. Всеки трябва да подбере оптималната дължина за себе си по височина и кг и какво обича да кара, като не говорим за състезание…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.