Вторите по височина върхове на всички континенти

На 3-ти януари 2012 г. Ханс Камерландер става първият човек в света, който е изкачил вторите по височина върхове на всички континенти.

0
 

Сподели

Shares

Вторите седем са…

Вторите по височина върхове на всички континенти. Сред тях е един от най-трудните за изкачване в света – К2. Със сигурност битката за достигането до тях е също толкова трудна, както и при първенците. Самият Джон Кракауер определя изкачването им още по-голямо предизвикателство от изкачването на първите седем.

К2
К2/Photo: Denis Urubko/Nationalgeographic.com

Първият човек, който успява да стъпи на всеки един от тези седем върха, е италианският алпинист Ханс Камерландер.

Ханс Камерландер
Photo: meteoweb.eu

Той завършва мисията си на 3-ти януари 2012 г., когато изкачва Mount Tyree в Антарктида, който се извисява на 4851 м. Съществуват обаче различни спекулации дали Ханс в действителност е първият човек, стъпил на вторите седем. Твърдения сочат, че той е изкачил западната част на Mount Logan, а не същинския връх и че достигнатият от него Puncak Trikora не е вторият по височина връх на Океания.

Ханс Камерландер
Снимка: kleinezeitung.at

Другите постижения в актива на Ханс Камерландер 

13 изкачени от общо 14 осемхилядника

Въпреки това, роденият през 1956 г. Ханс Камерландер има и много други постижения зад гърба си. Алпинистът е изкачил и 13 от всички 14 осемхилядника. Единственият връх, на който той сам отказва да направи опит, е Манаслу. Причината за това е, че е изгубил няколко негови близки приятели именно в района на този връх.

Първото в историята спускане със ски от Нанга Парбат

Малко по-назад в годините, през 1990, Ханс Камерландер успява да се превърне в първия човек, който се спуска със ски от Нанга Парбат без допълнителен кислород. Той е имал планове да го направи и от върховете Еверест и К2, но впоследствие различни фактори ги осуетяват. Въпреки това, алпинистът държи и друг рекорд – за най-бързо изкачване на първенеца в света без допълнителен кислород – 16 часа и 45 минути.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.