Как лети Ото Лилиентал

 
0

Ото Лилиентал е човекът, който проектира и създава първия в света глайдер, който има „способността” наистина да лети. Той е абсолютният пионер в авиацията, а целта му е била да осъществи първият полет на човек. Поради тази причина си конструира собствени крила.

Още докато е студент, през 1867, Лилиентал започва да прави проучванията си в областта на аеродинамиката. Първите си опити с хвърчила, направени по собствен дизайн, германецът започва да осъществява през 1874 г., а не много по-късно – през 1890, започва да експериментира с глайдери и пасажери на борда на летателните си апарати.

Ото Лилиентал
Снимка: aerostories.free

Първият апарат на Ото, който наистина успява да полети, е конструиран през 1891 г. След редица опити, тестове, подобрения и спринтове надолу по различни хълмове, машината, заедно с Ото на борда, успява да прелети около 25 метра. В годините след това Лилиентал създава редица планери, с които осъществява над 2000 полета, с още по-голяма продължителност. Някои от най-успешните конструкции на изобретателят успяват да прелетят впечатляващите 350 метра.

Ото Лилиентал
Снимка: avionale

Сега, 125 години след създаването на първото летателно чудо, можем да видим и първото видео, което показва полет на смелия изобретател. Сглобено от фотографии, уловили някога Ото в различни моменти от полетите си, видеото пресъздава първият полет на човек изобщо.

ВИЖ ОЩЕ: Между човека и птиците – история на човешкия опит в летенето

Йоханес Ходжбринк е създателят на видеото. Той решава да го направи, когато забелязва, че Лилиентал е бил сниман от толкова много различни ъгли някога, че е напълно възможно от кадрите да се направи цял филм. Събрал всички съществуващи оригинални фотографии и монтирал така, че да можем днес да видим как се става пионер в летенето.

   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.