Как лети Ото Лилиентал

0
 

Сподели

Shares

Ото Лилиентал е човекът, който проектира и създава първия в света глайдер, способен наистина да лети. Абсолютен пионер в авиацията, воден от желанието да осъществи първия полет на човек, Лилиентал конструира собствени крила.

Още докато е студент, през 1867, Лилиентал започва да прави проучванията си в областта на аеродинамиката. Първите си опити с хвърчила, направени по собствен дизайн, германецът започва да осъществява през 1874 г., а не много по-късно – през 1890, започва да експериментира с глайдери и пасажери на борда на летателните си апарати.

Ото Лилиентал
Снимка: aerostories.free

Първият апарат на Ото, който наистина успява да полети, е конструиран през 1891 г. След редица опити, тестове, подобрения и спринтове надолу по различни хълмове, машината, заедно с Ото на борда, успява да прелети около 25 метра. В годините след това Лилиентал създава редица планери, с които осъществява над 2000 полета, с още по-голяма продължителност. Някои от най-успешните конструкции на изобретателят успяват да прелетят впечатляващите 350 метра.

Ото Лилиентал
Снимка: avionale

Днес, толкова години след създаването на първото летателно чудо, можем да видим и първото видео, което показва полет на смелия изобретател. Сглобено от фотографии, уловили някога Ото в различни моменти от полетите си, видеото пресъздава първият полет на човек изобщо.

ВИЖ ОЩЕ: Между човека и птиците – история на човешкия опит в летенето

Създателят на видеото е Йоханес Ходжбринк. Той решава да го направи, щом забелязва, че Лилиентал е сниман от толкова много различни ъгли, че е напълно възможно от кадрите да се направи цял филм. Ходжбринк събира всички съществуващи оригинални фотографии и ги монтира така, че днес можем да видим как се става пионер в летенето. За което, разбира се, му благодарим.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.