Юнко Табей – първата жена на Еверест

0
 

Сподели

Shares

Едно от впечатляващите постижения в дамския алпинизъм, за които вече ви разказахме, е свързано с името на Мари Паради. Тя е първата жена, която стъпва на Монблан през 1808 г. Следващият успех, който заслужава вниманието ни, ни отвежда в не чак толкова далечната 1975 г. Тогава на най-високия връх в света – Еверест, стъпва първата жена – японката Юнко Табей.

Юнко Табей
Снимка: outsideonline.com

Вижте повече: Рекордите на Еверест

Юнко и планините

Друго постижение, което свързваме с името на Юнко Табей е, че тя става и първата жена, която изкачва най-високите точки на всички континенти. Интересът й към катеренето се поражда от ранна възраст – още когато е на 10. По това време обаче то е скъпо хоби, а родителите и не могат да си го позволят. Затова тя не практикува много често в гимназиалния си период.

Докато учи в университет, Юнко е член на планински клуб. След като се дипломира, тя основава и свой дамски клуб по катерене. Японката заявява, че го прави заради отношението на мъжете към интереса ѝ към този спорт. Много от тях просто отказват да практикуват с нея, а други смятат, че тя се катери, само за да си намери мъж.

Юнко Табей
Снимка: ndianexpress.com

След като основава дамския клуб, Юнко успява да достигне до върховете Матерхорн и Фиджи. След това, през 1975 г., идва и голямото постижение, което я превръща в първата жена, която изкачва Еверест. Въпреки че често е чувала, че жените трябва да си стоят вкъщи и да отглеждат децата си, японката успява да намери финансиране, благодарение на което тя се изправя пред една от най-големите си цели. След успеха на първенеца в света, Юнко получава признание от краля на Непал, както и от японското правителство.

Юнко Табей
Снимка: emaze.com

След Еверест тя продължава да изкачва върхове. Японката изкачва връх Джая през 1992 г. – най-високият на о-в Нова Гвинея, и става първата жена, достигнала до седемте най-високи точки на различните континенти.

Освен всички планински постижения, Юнко се съсредоточава и върху различни дейности, свързани с предпазване на планинската среда от огромните количества боклук, които се изхвърлят.

Светът изгубва Юнко Табей през 2016 г., но ние сме сигурни, че постиженията ѝ ще се помнят още дълго време.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.