Какво се случва в района на Еверест и К2 в момента?

0
 

Сподели

Shares

Двете експедиции, които са в Хималаите в момента, срещнаха трудности по пътя си към двата най-високи върха в света. Това засега осуетява плановете ми да постигнат целите си.

К2
Photo: Denis Urubko/Nationalgeographic.com
Групата на испанеца Алекс Чикон…

Се отправи към финална атака на първенеца в света, но лошо време осуети плановете й. След като бяха достигнали до височина 7950 м и предстоеше изкачването на Еверест, алпинистите трябваше да тръгнат обратно надолу, заради силен вятър. Първоначалният план да стъпят на покрива на света на 25-и февруари не се реализира, а сега експедицията е в Базовия лагер.

Алекс Чикон
Снимка: planetmountain.com

Групата цели да направи първо зимно изкачване на Еверест без наличието на допълнителен кислород.

Полската експедиция в района на К2…

Също срещна редица трудности по пътя си към втория по височина връх в света. Силните ветрове до този момент изправят групата пред тежка битка с природните стихии. Това забавя плановете й да осъществи изкачването на върха. В резултат на това един от алпинистите – Денис Урубко решава, че трябва да тръгне сам към К2 и да осъществи соло първото му зимно изкачване. В редиците на експедицията се разразява спор. Урубко все пак решава да поеме по пътя към върха сам, като основният му мотив е, че зимният сезон свършва на 28-и февруари.

Photo: Denis Urubko/Nationalgeographic.com

Това, пред което се изправя обаче, отново са лоши метеорологични условия. Те не му оставят избор да продължи напред и той се връща обратно в базовия лагер, където са и всички останали членове на експедицията.

Вижте още: Зимните изкачвания в Хималаите през 2018

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.