Изтрещели локации: Любимите катерачни маршрути на Кристиан Йонов

Къде ни препоръчва Крис да тестваме възможностите си?

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Ivan Totev

Кристиан Йонов познат в катерачните среди като Крис Малкия, се катери „бързо и яростно“ от родните планини до испанската Villanueva del Rosario.

В последните шест години неуморно взима участие като състезател и организатор в различни състезания от календара на БФКА, по трудност, боулдър и ледено катерене, а към момента преподава катерене на деца и възрастни в клуба по катерене към НСА. Може да го засечем и на някое от екстремните спортни събития на открито, заедно с екипа на 5elements.

Амбициите на Крис не спират дотук и скоро е възможно да го видим и по склоновете на величествения Eл Капитан в Йосемити.

Помолихме Крис да ни сподели за три от любимите си маршрути за катерене в България и да ни посъветва къде и ние да се „опияним“ от адреналин.

Стегите, Враца

Снимка: личен архив

Уникален катерачен обект, южното изложение го прави подходящ за катерене предимно ранна пролет и късна есен, но дори и през слънчевите зимни дни. Масива е с надморска височина 860 м. Скалата е варовик. Катеренето като цяло е леко надвесено по ръбчета, щипки, дупки и слопъри. Срещат се и „черва“. Обектът предлага разнообразие от движения и категории на трудност.

Любимият тукашен маршрут на Крис – емблематичен за обекта е “The nose”. Категория на трудност 7c. Технично катерене по ръбчета и остри дендрити. При премръзнали пръсти, което е нормално зимата е силно болезнено. Лично аз имах късмет да го премина в последния ми възможен опит преди да замина за Испания миналия Януари. Препоръчвам всеки един маршрут на Стегите.

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места – Освен катерене, около Враца има и различни възможности за друг вид планински или културен туризъм. Посещение на пещера Леденика или на къщата музей “Баба Илийца” в с. Челопек и изкачване до връх Околчица са само част от възможностите.

Релакс в края на деняЧервеният площад! Кафенце и крем карамелче сутринта , както и вечеря на Червеният площад са задължителни съставки в рецептата за пълноценно катерачно изживяване!

Лакатник, Оплетня

Снимка: Петко Станиславов

 Селото се намира на няколко километра от село Гара Лакатник.  Скалите са в края на селото и се намират на 580 м.н.в. Атмосферата и много качественото катерене го правят истинско съкровище.Пътеката е доста стръмна, но пък е добра загрявка преди катерене. Катеренето е по варовик, предимно вертикално, с технични плочести или надвесени боулдър пасажи. Маршрутите на обекта са малко, но относително трудни и не бих го препоръчал на начинаещи.

Любимият тукашен маршрут на Крис:

Определено “Черната Перла”. Маршрутът е с категория 7c+ и е един от най- дългите на обекта. Състои се от няколко боулдър пасажа, с почивки между тях, но изисква концентрация до края. Падал съм няколко пъти преди веригата.

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Освен за катерене дефилето на река Искър предлага изобилие от възможности за туризъм. Вазовата екопътека и водопад “Скакля”, разположени в близост до с. Гара Бов са прекрасни възможности за пешеходен туризъм. През пролетта има и възможност за практикуване на рафтинг по р. Искър.

ВИЖТЕ: Категории на трудност в алпинизма: Особености на френската и руската системи

Релакс в края на деня:

Бира и ризото в “Солей” гр. Своге – за шампионско възстановяване.

Синьото колело, Тетевен

Снимка: Ivan Totev

Обектът предлага катерене по интересни скални варовикови образувания (т.нар “черва” или “туфи”), а маршрутите са с дължина до 50 м. Поради силно надвесените скали и северното изложение, катеренето е възможно през лятото и есента, и дори по време на дъжд. Пътеката до скалите е изпитание сама по себе си, но както споменах и по-рано – добрата загрявка не е навредила на никого. От обекта се разкрива уникална гледка към град Тетевен и околните върхове.

Любимият тукашен маршрут на Крис:

“Натурално извисен” състои се от 3 части: (6b;8a;8b+) Изключително дълъг маршрут, който е истинско изпитание за издръжливостта и психиката на катерача. Катеренето е доста силово и продължително по „черва“ и обратни хватки. Преминаването на втората част на маршрута е сравнително дълъг процес, ако решите да го катерите през лятото, но е доста полезен в психически аспект. 

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Преход до връх “Петрахиля” или връх “Червен”, от които се разкрива невероятна гледка към град Тетевен.

Релакс в края на деня:

Хапване в някоя от тетевенските механи за завършек на деня. 

Снимка: Ivan Totev

ВИЖТЕ: Вердон – родното място на спортното катерене

Още от любимите места за изтрещване на популярни български атлети, съвсем логично, можете да намерите в рубриката ни „Изтрещели локации“

Снимка: Станимир Желязков

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.