Мари Паради – първата жена на Монблан

0
 

Сподели

Shares
Дамският триумф на Монблан

Връщаме ви през далечната 1808 г., когато женският алпинизъм постига един от най-големите си триумфи. Французойката Мари Паради се превръща в първата жена, която стъпва на първенеца в Алпите – Монблан.

Мари Паради
Снимка: mujeresdepyrenaica.blogspot.bg

Житейската история на Мари е интересна. Тя всъщност е бедна прислужница в Шамони. Въпреки това смело тръгва по алпийските масиви, в компанията на първоизкачилия Монблан – Жак Балма. Дотогава е било немислимо, че жена може да се осмели да тръгне по високите части на Алпите и да постигне подобен успех.

Вижте повече: 8 август – денят, в който се ражда алпинизмът

Разбира се, изкачването на Паради и останалите хора в групата не е преминало безпрепятствено. В последната част на изкачването към върха тя е била изтощена и трудно би успяла да продължи без помощта на хората, които я водят. Въпреки това тя стъпва на Монблан, където е имала затруднения с дишането, не е можела да говори, загубила е и зрението си.

Снимка: Heavy.com

Лошото ѝ физическо състояние я накарало да помоли останалите да я оставят някъде и да продължат без нея. Това, разбира се, не се случва и Мари Паради се завръща в Шамони като първата жена, която е изкачила Монблан. Истински триумф както за алпинизма, така и за времената, в които е живяла французойката.

30 години по-късно самата Паради е поздравила втората жена, която е стъпила на върха – Енриет д‘Анжевил.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.