ЕЪРБОРД: надолу с главата по склона

0
 

Сподели

Shares

Оприличават го на бодиборд за сняг или надуваема шейна – това е едно от най-новите екстремни изобретения за сняг – еърборд. Изработен от високотехнологични материали, еърбордът е едновременно лек, ултраманеврен и изключително издръжлив. А това са особено необходими качества, предвид че скоростта, която може да достигнете при спускане може да надвиши 100 км/ч – всъщност, рекордът е забележителните 147 км/ч! Звучи направо страховито, и почти самоубийствено да летиш с подобна скорост по снежен склон, лежейки по корем с главата напред. Но всъщност не е. За разлика от обикновените шейни, еърбордът може да бъде управляван посредством две пластмасови дръжки при носа му, а скоростта му да бъде контролирана чрез движенията на тялото и изместване центъра на тежестта. Спирането става като завъртиш еърборда на 90º спрямо посоката на движение. Разбира се, каската е повече от задължителна. Като цяло няма нужда от повече екипировка и се учи сравнително бързо и лесно – в общи линии, нужен ви е един час под наблюдението на инструктор, и вече сте готови за спускане.

Еърбордът е измислен от швейцареца Джо Щайнер преди повече от десет години – всъщност, идеята му хрумва, когато в началото на 90-те получава тежка контузия от сноуборд, която го спира от каране. Започва да експериментира с различни материали и форми, и малко по-късно успява да развие идеята за надуваема шейна. Въпреки че още през 90-те успява да създаде няколко прототипа, масовото производство започва едва в началото на новия век, когато Джо патентова своето изобретение и регистрира новата търговска марка Airboard®. Днес еърбордът е все популярен не само по европейските снежни склонове, но и в Нова Зеландия и Япония, а в последните години и в Щатите, където няколко курорта позволяват спусканията с еърборд по специално обособени писти. Еърбордът трудно може да дели една и съща писта със ски и сноуборд поради високата скорост, която развива, затова и в повечето курорти карането му все още не е позволено.

В ненадуто състояние теглото на еърборда е едва 3 кг и лесно се събира в малка раничка, което позволява безпроблемно да се носи в планината. На пазара ще го намерите в три разновидности – Classic (универсален модел с обем 130 л), Freeride (за извънпистово каране, обем 180 л) и детската разновидност на Classic (с обем от 50 л). Отделно, имате и Wet-kit, при който върху надуваемата дъска се надява специална калъфка, която позволява еърборда да се кара и на вода.

Повече информация за еърборда и различните модели може да намерите на следните адреси:

www.airboardbulgaria.com

www.airboard.com

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Всъщност в България има доста „зарибени“ практиканти на спорта. В последните 3 години се събираме редовно да караме заедно по всички писти в България освен на Боровец (където не желаем вече да ходим).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.