Игрите на зимата: Сноукайт

0
 

Сподели

Shares
Сноукайт
Снимка: Southernidaholiving

Казват, че ако видите първия сняг през очите на дете, ще познаете истинското щастие. Ние може и да сме пораснали, но още пазим онази радост от игрите в пръхкавия, прясно навалял сняг. Разликата е само в играчките, с които си играем…

В поредица от статии ви представяме игрите на зимата – сноукайт, спийдрайдинг, телемарк ски, каяк на сняг, еърборд, скибайк (сноубайк, сноубоб), 3ски, сноускут, сноусейлинг, леден уиндсърф, спускане с лопати. Всички игри на зимата можете да видите тук.

Игрите на зимата

Тези спортове са възникнали от различни стремежи – нужда от оцеляване, вечното търсене и желание за овладяване на природните елементи, а по-съвременните – от изконния стремеж на човека да се забавлява и да играе. Някои от тези игри и експерименти са се оказали достатъчно успешни и са допринесли за оформяне на нови спортни среди и култура, а други ни носят просто удоволствието от пробването на нещо ново, предизвикването на самите себе си и чистото удоволствие от играта.

Сноукайт
Снимка: Аerostyle

СНОУКАЙТ

Гениалната комбинация от хвърчило (кайт), управлявано от човек върху средство за пързаляне – ски или сноуборд. Има подозрения, че основоположниците му са англичаните, които ползвали хвърчила, за да теглят товари, след въвеждането на тежки данъци върху конските впрягове. Сериозното развитие на спорта в сегашния му вид е от средата на миналия век, като последните две десетилетия се развива и професионализира главоломно.

Специфично за кайтенето е, че движението е настрани, а не по посоката на вятъра, като има възможност за спускане или изкачване под ъгъл. С времето и практиката започват скоковете и планирането. Два са факторите, които оказват влияние на това докъде можеш да стигнеш – релефът и вятърът (между 4-5 м/с до 10-12м/с). Може да се кара на всяка по-просторна площ с достатъчно сняг и без препятствия, но най-популярно си остава Витошкото плато. Там е и мястото да опитате – курсове за начинаещи се провеждат по няколко пъти на сезон.

Сноукайт
Снимка: Аltitudefreefly

Защо да опитаме:
Заради свободата на движение
Не се плаща за влекове и лифтове
Дава як адреналин
Прокарва се доста бързо в сравнение с други зимни спортове

Какво е нужно:
Вятър и сняг
Кайт и трапец
Личната екипировка за ски или сноуборд
Каска, топли и здрави ръкавици
Препоръчително е носенето на лавинна екипировка, снегоходки и щеки

Степен на трудност: 3
Достъпност в България: да

Повече за игрите на зимата можете да научите от пълния материал в брой ЗИМА 2013 на списание 360°.

Зима 2013

Ако сте пропуснали предишните броеве на списанието, свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.