Мечтаната сграда за катерача

0
 

Сподели

Shares

Ти до кой етаж ще се изкатериш? По кой маршрут? Ще минеш ли вдясно от стаята на Алекс или през пасажа при столовата?

Сигурно това са част от въпросите, които си задават хората, застанали под стената на общежитието в Енсхеде.

untitled

Стени за катерене могат да се направят почти навсякъде. Всъщност, всеки един гръб или калкан на сграда може да бъде обзаведен с нужните за целта атрибути. Креативно и практично, защото катеренето е наистина приятен начин да раздвижиш мускулите си и да погледнеш света отвисоко. Да, но в реалност много малко сгради или паметници имат тази екстра.

university_twente_campus_ag221208_jm1

Едно от местата, където можете да видите хватки по сграда, е общежитие на университета Твенте, намиращ се в Енсхеде, Холандия.

Дизайнът е дело на архитектите Arons и Gelauff. Самата стена за катерене е дълга 30 метра и има над 2500 хватки/стъпки. Общежитието има 87 стаи за студентите от университета и 9 етажа.

university_twente_campus_ag221208_jm4

Докато гледаме оголения скелет на паметника пред НДК и се чудим може ли тази купчина желязо да се превърне в нещо красиво и полезно, идеи изскачат отвсякъде. Това общежитие, арт инсталацията в Рио, мостът Аламийо в Севиля, дори състезанието Red Bull Creepers, са само част от примерите, които могат да вдъхновят родните архитекти, за да вкарат повече приятни, раздвижващи занимания в градската среда и мултифункционалност на сградите и паметниците.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.