Дойчин Боянов и Николай Петков на път за Антарктида

Алпинистите ни разполагат с около месец да осъществят плановете си

Сподели

Shares
Дойчин Боянов и Николай Петков
снимка: Български антарктически институт/ Дойчин Боянов и Николай Петков на Летище София, преди отпътуването си за Антарктида.

На 11-ти декември изявените ни алпинисти Дойчин Боянов и Николай Петков отпътуваха за Антарктида, заедно с втората група български полярници от 25-тата родна антарктическа експедиция. Очаква се достигането до българската база да отнеме няколко дни, като пътуването се осъществява по следния маршрут: София, Рим, Сантияго де Чили, Пуна Аренас, остов Кинг Джордж и, чак тогава, остров Ливингстън.

Експедицията на алпинистите е планирана именно за този период, покрай коледните празници, защото през годините за него се наблюдава тенденция за възможно най-хубавото време на острова. Престоят им на остров Ливингстън приключва началото на януари. Боянов и Петков ще се надяват на достатъчно дни със слънчево време, което по принцип е голяма рядкост в полярния регион. Двамата са си поставили няколко цели: изкачване на върховете Борис (1665 м.), Симеон (1576 м.) и Левски (1430 м.), на които още не е стъпвал човешки крак; прокарване на нов маршрут до първенеца на острова, връх Фрийзланд (1700 м.). Всички изброени върхове се намират в планината Тангра, на остров Ливингстън. Подробна информация за набелязаните предизвикателства от алпинистите може да прочетете от статията ни от месец октомври. Нелеката задача по заснемането на цялото преживяване е поел българският оператор, фотограф и алпинист Неделчо Хазърбасанов, който ще следва Боянов и Петков докъдето може.

фрагмент от остров ливингст
снимка: Фрагмент от картата на остров Ливингстън, изготвена от българския учен Любомир Иванов през 2005 г. В ляво, с червени точки, може да видите върховете Борис, Симеон, Левски и Фрийзланд.

Заплануваните изкачвания имат, освен алпинистка, и научна стойност. Те ще донесат нова топографска информация за остров Ливингстън – Боянов и Петков ще измерят с помощта на специални джипиес устройства котите на неизкачваните досега върхове, както и ще разширят границите на изследваната територия на острова. Макар коментираните върхове да не впечатляват със своята височината, всъщност изкачванията им са свързани с редица трудности. Крайно южното географско положение на планините е свързано с развиване на височинна болест на по-малки надморски височини. На Ливингстън се наблюдава типичен островен климат, с изключително променливо и влажно време, с много силни ветрове, много гъсти мъгли и чести снеговалежи.

Екипът на „360“ стиска палци изкачванията да преминат успешно и ще следи внимателно развоя на експедицията.

Може да се запознаете отблизо с някои от младите попълнения в екипа на 25-тата юбилейна българска експедиция на Антарктида – включително с Неделчо Хазърбасанов, в новия зимен брой на Списание 360.

карта остров Ливингстън

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.