Намериха тялото на Атанас Скатов

Трагичният инцидент станал на 7300 м височина на слизане от Лагер 3

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Atanas Skatov/Facebook

В трагичен инцидент в опит за нощно изкачване на К2 загина българинът Атанас Скатов. Тялото му е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду, съобщава БНР.

Нашенецът паднал на 7300 м при слизане от Лагер 3 към базов лагер, пишат първи в „Туитър“  Alpine Adventure Guides – фирма за височинни експедиции.

Atanas Skatov/Facebook

Първоначалната причина за инцидента е скъсани въжета, но по-късно от непалската агенция, заявяват, че въжетата са здрави и най-вероятно Скатов се е откачил от тях при опит да се закачи за едно от новите. За съжаление, на мястото не могло да се изпрати спасителен екип, затова натам се отзовал  хеликоптер. Помощта тръгва в 11:30 часа българско време от Скарду с хеликоптер на пакистанската армия.

„Тялото му все още не е открито и един екип от шерпи е по пътя да го търси“,пише в първоначалния пост.

Алпинистите тръгнали снощи към върха, но времето се влошило и част от тях се върнали към лагер 3, на 7400 м. До тази сутрин само  GPS тракерите на Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с височинните носачи Мухамад Али и Саид Али Садпара показват достигане до 7900 м височина.

„Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК“, написаха в Инстаграм организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

Снимка: Atanas Skatov/ Facebook

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.