Най-трудното велосъстезание

0
 

Сподели

Shares

Всяка година стотици от най-добрите, подготвени и издръжливи планински велосипедисти се отправят към Централна Америка, за да тестват възможностите си в едно уникално състезание. LA RUTA DE LOS CONQUISTADORES свързва двата бряга на Коста Рика – между Тихия и Атлантическия океан, а по пътя си минава през толкова различен терен, климат и култура, че няма да повярвате как част от участниците успяват да го завършат в три дни.

LA RUTA DE LOS CONQUISTADORES

С обща дължина от 280 км, през 5 различни планински вериги, с най-висока точка на маршрута – вулканът Иразу (3432 м) и общо изкачване от около 8839 м La Ruta определено не е за всеки. Всъщност, трасето следва легендарния път, по който се движели испанските конкистадори през 1560 година – на които им отнема 20 години да го изминат! Преди 23 години тяхната история вдъхновява Роман Урбина, атлет и приключенец от Коста Рика, да пренапише историята, само че този път с колело.

LA RUTA DE LOS CONQUISTADORES
Снимка: perrosmtbike

Така през 1993 г. Роман и още 17 съвременни конкистадори се събират на брега на Тихия океан, за да се изправят пред предизвикателството на пътя през пищни дъждовни гори, величествени вулкани, впечатляващи планински вериги, дълбоки каньони, изоставени мостове и буйни реки. В края на пътя, на брега на Атлантика Роман разбира, че подобно изживяване не може да остане само по себе си. И се родила La Ruta.

LA RUTA DE LOS CONQUISTADORES

За да извлечеш максимума от La Ruta, трябва да съумееш да се огледаш и да си в хармония със средата, която те заобикаля и в която караш. Да оцениш невероятната природа на Коста Рика, държавата с най-голямо биоразнообразие в света според National Geographic. Да се справиш с топлия, влажен, тропически климат, така както и с ниските високопланински температури. И най-вече, да съумееш да преминеш с колелото си през всяка една настилка, която може да си представиш – асфалт, чакъл, пръст, павета, кал до коляно, пясък, вулканична пепел… през влагата на джунглата, пушека на вулканите, полъха на крайбрежието.

LA RUTA DE LOS CONQUISTADORES
Снимка: aldia

Статията е част от брой EСЕН 2014 на Списанието.

Есен 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.