Акценти от Дни на предизвикателствата 2014

0
 

Сподели

Shares

o-SKYDIVE-facebook

Част от програмата за юбилейното издание на Дни на предизвикателствата вече е ясна. Много интересни филми и гости ни очакват през декември!

Ето и някои от акцентите тази година.

Големият катерач Лео Холдинг ще гостува на Дните. Той има зад гърба си доста епични изкачвания, включително Еверест по стъпките на легендарната експедиция на Малъри и Ървайн от 1924 г., както и някои от най-трудните и технични върхове и големи стени по целия свят. Той ще омае публиката с невероятни разкази за многобройните си приключения. Филмът “The Last Great Climb” (“Последното велико изкачване”) е премиерно на Дни на предизвикателствата 2014.

Филмът разказва за експедиция до величествения връх Улветана (2931 м). Екипът включва Лео Холдинг, Джейсън Пикълс и Шон “Стенли” Лиъри.

Улветана се намира в Земя Кралица Мод, Антарктида – едно от най-трудните технически катерения в една от най-суровите среди на света. Самата планина е открита през 1994 г. Там все още се намират неизкатерени линии. В продължение на 35 дни екипът на Лео Холдинг трябва да се справя с екстремен студ и ураганни ветрове сред извънземната дива природа на едно от най-недостъпните места на планетата, за да осъществи успешно мечтата си – последното велико изкачване.

Boqn-Petrov-photo-print-640x480

Боян Петров ще разкаже за своето предизвикателство. Изкачването на два от най-смъртоносните върха на планетата – К2 (8611 м, Чогори, Пакистан) и Канчедзьонга (8586 м, Хималаи, Непал) и на Броуд пик (8047 м) без кислородна маска, без експедиции и често биейки сам пъртина, за по-малко от сто дни в един сезон е постижение, което го прави един от най-добрите на планетата.

Боян Петров е едно от лицата на есенния брой на списание 360°, който излезе съвсем наскоро.

Премиера прави и филмът „Класически Алпи 2014”. Можете да видите тийзъра му тук.

Приключения между Нирвана и Самсара. В края на 2013 година Атанас Куцев и Моника Балабанова напускат работата си в офис и заминават за Непал, за да бъдат доброволци – да преподават английски език на будистки монаси в манастир в Катманду. Освен това, успяват да направят два прехода в Хималаите, единият до 5545 метра надморска височина, да пътуват в Индия, Тайланд и Малайзия. И всичко това без туристически гидове и с малко пари. След завръщането си, Атанас прави фотографската изложба „Между Нирвана и Самсара“ – истории от улицата, манастира и живота на Изток. Очаквайте разказа за тяхното приключение по време на „Дни на предизвикателствата“!

Експедиция Recycle или как едно екоразследване може да се превърне в приключение!

Вячеслав Стоянов
е авантюрист, мечтател и най-вече човек, който обича природата. За 7 години е изминал толкова хиляди километри с велосипеда си, колкото някои от нас не могат да си представят да изминат през целия си живот. Днес той има зад гърба си 70 000 км пътешествия! С колело и пеша. Известен е като първия българин обиколил с колело крайбрежието на Средиземно море и крайбрежието на Черно море, а скоро ще се пусне пак с колелото си от най-северната част на Северна Америка до най-южната част на Южна Америка.

1236270_10152277197142988_1830956308_n

Чрез индивидуалната си велосипедна експедиция по обиколката на Черно Море през 2009 година, с обща дължина 6 000 км, Вячеслав призовавал хората да повишат културата си за разделно изхвърляне на отпадъците както и да намалят използване на моторно-транспортни средства, замърсяващи въздуха и улиците на нашите градове. Мотото на мисията е: „Рециклиране на мисленето в полза на опазване на околната среда“. Експедицията носила името „REcycle“ – с двойно значение: рециклиране и обикаляне с колело.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.