Кайтсърф – полет над вълните

0
 

Сподели

Shares

Хибрид между уейкбординг, параглайдинг и уиндсърфинг, кайтсърфингът е връхна точка в еволюцията на водните екстремни спортове. Постоянните нововъведения при екипировката и леките дъски правят спорта все по-безопасен и достъпен и дават възможност на всеки да прояви своите индивидуалност и стил на каране.

о-в Лимнос / райдър - Хани Гавани

В съвременния си вариант кайтсърфингът има сравнително кратка, но много динамична история. Тя започва в средата на 90-те на хавайския о-в Мауи и се свързва с имената на легендите Лиард Хамилтън и Ману Бертин. 15-годишните усилия на французите Бруно и Доминик Легано пък създават дизайна на кайт платната.

Как да започнеш?

Набавянето на екипировка определено ще опразни джобовете ти, но щедро ще задоволи адреналиновия ти глад. Основният набор за старт се състои от дъска, кайт, контрол-бар с въжета, система за безопасно освобождаване, харнес (седалка) и помпа. Възможно е да си намериш и втора ръка екипировка, но тя трябва да е в отлично състояние заради собствената ти безопасност.

о-в Лимнос / райдър - Хани Гавани
Основните видове системи за управление на крилото са с 2, 4 или най-популярните 5 линии, закрепени за бара. Колкото по-голям е техният брой, толкова повече време се изисква за разплитане и подготовка. Те обаче ти осигуряват т. нар. „пета линия”, която дава на крилото допълнителна стабилност и максимално улеснява повторното издигане от водата.

Дъските са основно двупосочни – предпочитани от практикуващите сноу или уейкбординг, и еднопосочни, избирани от хора с опит в сърфинга и уиндсърфинга.

Двата основни вида кайтове са надуваеми и фоил кайтове. Първите са значително по-лесни за повторно издигане, а вторите отнемат по-малко време за подготовка. Те се издуват от вятъра, затова са по-подходящи за сноукайтинг. Надуваемите кайтове биват: C-kite, Bow-kite, наричан още Flat-kite, хибриди и Делта кайт.

Като размери кайтовете варират от 6 до 21 кв.м и нагоре. Изборът зависи от теглото на сърфиста, силата на вятъра и стила на каране. Най-простото правило е по-слаб вятър – по-голям кайт и обратното. Обикновено запалените кайтъри разполагат с една дъска, но поне 2 или 3 кайта.

о-в Лимнос / райдъри - Хани и Борис
Друг важен избор, който трябва да направиш, е дължината на линиите – въжетата, свързващи бара с кайта. С по-къси линии по-лесно можеш да усетиш как крилото реагира на всяко движение на бара. По-малката дължина отнема силата на крилото, което позволява използването на по-голям размер кайт, дори при по-силен вятър. Обикновено всеки инструктор би те посъветвал да започнеш с по-къси въжета, а с натрупването на умения да увеличаваш дължината. Сетовете с къси линии се предлагат в размери от 4 до 15 м, а дългите достигат до 30 м. Използването на различни дължини дава на райдъра повече опции с един и същ размер кайт.

Ако си нов в този спорт, не очаквай да започнеш да летиш на 5 м над водата още от първия път. Ще ти отнеме около 2 седмици, докато положиш основите. Сред тях е т.нар боди-драгинг, често пренебрегван от запалените новобранци. Основната му цел е да те научи да навигираш платното, когато се движиш срещу вятъра и определено ще ти е по-лесно, когато добавиш дъската. Един от най-лесните трикове е контролираното летене или jumping. Най-трудната част от изпълнението му е приземяването.

Най-добрият приятел на всеки уинд и кайтсърфист е небезизвестният сайт Windguru, в който можеш да провериш къде си струва да идеш да покараш, като предварително провериш прогнозата за вятъра по дни и часове.

У нас също не липсват места за кайт забавления. Това са широките, дълги и отворени плажове. Желателно е да са с по-малко туристи и скали. Сред най-популярните са Крапец, Шкорпиловци, Долни Дъбник, къмпинг Градина, Корал и други.

Нараства и броят на кайт училищата. Леснодостъпни и често посещавани от българските райдъри са гръцките и турските плажове, които предлагат добри условия. Ежегодно се провеждат много състезания в различни точки на планетата, кулминация на които е World Cup of Kitesurfing.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.