Язовир Зергзе в Полша

0
 

Сподели

Shares

Ако се окажеш в Полша, някъде около Варшава, имаш свободно време и тръпка за нещо различно – ето една интересна възможност да запълниш времето си в компанията на вятъра.

Язовирът Зергзе в Полша

Язовирът Зергзе се намира на около 25км. северно от Варшава (GPS координати). Големината му е около 3000 акра, с дължина около 30км и широчина 3.5км. Водоемът съществува от 1963 година, като се изпълва от долното течение на река Нарев.

Интересното при Зергзе е не само, че духа много вятър, но и това, че през зимата се образува достатъчно стабилен слой лед. Вятърът е непредвидим през по-голямата част от годината, но най-често скоростта му е между 5 и 10 м/с, което налага използването на крила с различни размери.
Точно сноукайтът е може би най-често срещаното забавление на язовира през зимата, но не и единственото. А когато няма много сняг и ледът се покаже на повърхността, се появяват и кънките.

Язовирът Зергзе в Полша

Стабилната ледена покривка се задържа приблизително от декември до средата на март. Трябва да сте подготвени за вятър от 3 до 12-15 м/с, духа доста! Освен това трябва да се внимава и с това, че някои части от езерото се променят много бързо в зависимост температурата и въздушното налягане – вода-лед, лед-вода.

Относно екипировката – ако не сте подготвени, имате време и желание за тест – има и откъде да си вземете под наем, но ще се наложи да покажете, че наистина сте подготвени, или пък да представите IKO сертификат.

Видео от язовира:

Материалът е подготвен благодарение на специалния ни кореспондент и приятел – Димитър Веков, както и на Марек Лойек и бордшоп-а www.nawale.pl

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.