Първата жена, която обикаля света с колело

0
 

Сподели

Shares
И всичко започва заради…

Бас! Годината е 1894. Двама видни граждани на Бостон се обзалагат, че няма жена, която може да направи обиколка на света за 15 месеца – сама и с колело, да тръгне без пари и да се върне с 5 хиляди долара. За да разберат дали твърденията им са реалност, те трябва да изберат жена, която да се съгласи да впусне в (не)възможното предизвикателство.

Те избират Ани Копчовски, която впоследствие става известна с псевдонима си Ани Лондондъри. Никой обаче не знае защо се спират точно на нея, тъй като до този момент тя спазва основните задължения на жените в този период – да бъдат домакини. Ани е омъжена и има три деца, за които се грижи. Тя няма опит и в карането на колело.

Ани Лондондъри
Снимка: m.outdoorrevival.com

Въпреки това, свободолюбивият й дух веднага проличава, когато на 27-и юни същата година, тя е готова да постави началото на пътешествието и да спечели облога. Единственото, което взема със себе си, са колелото и няколко допълнителни дрехи. Предизвикателството вече е започнало, а Ани се отправя към Ню Йорк.

Въпросът е как ще успее да спечели пари…

Тя започва търси хора, които искат да поставят реклами на различни места по нейното колело. Освен това компанията за изворна вода Лондондъри е готова да и отпусне 100 долара, в случай, че тя започне да носи това име. Ани се съгласява. Оттогава всички я знаят като Ани Лондондъри. Проповеди и изнасяне на лекции са другият начин, по който тя успява да си набави средства.

Въпреки че всичко върви добре, в един момент Ани осъзнава, че е бавна. И това се случва заради тежкото й колело и дългата пола. Успява да стигне до Чикаго чак през септември и това я кара да се замисли дали да не се откаже.

Ани Лондондъри
Снимка: thedandenongranges.com

Тази мисъл обаче трае много кратко и майката на три деца се сдобива с ново много по-леко мъжко колело и мъжки широки панталони, които да и осигуряват по-голяма свобода на движение.

Нов континент

През декември тя вече стъпва на друг континент. Ани пристига успешно във Франция. А славата и започва все повече да расте. След като прекарва известно време в Марсилия, тя се качва на друг параход, който да я отведе до следващите й спирки – Палестина, Египет, Арабия и Сингапур.

Самата Ани твърди, че е била ранена с пистолет и вкарана в затвора по време на войната между Китай и Япония. Последната и спирка е Йокохама, откъдето отново по вода стига до Сан Франсиско. Тя стъпва на американска земя през март 1895. Пътешествието на този континент продължава, а Ани успява да се върне в Бостън през септември същата година.

Ани Лондондъри
Снимка: thedandenongranges.com

Въпреки всичко, което постига, обаче съществува проблем. Ани се завръща с 4900 долара, което е по-малко от първоначалната уговорка. Затова тя разиграва колелото си на търг, от който да спечели останалата част от парите, които и трябват. В този момент, общата сума, с която вече разполага, е 10 хиляди долара.

Това не само я превръща в първата жена, която обикаля света с колело. Ани Лондондъри вдъхновява много други жени да бъдат свободни и независими и ги кара да вярват в собствените си възможности, които далеч не са по-малко от тези на мъжете.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.