Курултай – събор на конните народи от времето на Атила

0
 

Сподели

Shares

На 11 и 12 август 2012, край унгарското градче Бугац се проведе „Курултай” – велик събор на конните народи от времето на Атила, на който се извършва преглед на конете и оръжията, показват се уменията на бойците, а шаманите измолват благоденствие за народа. Това е третото поред събиране на конниците от различните държави. На събора присъстваха представители на много страни от Европа и Азия, чак до Далечния изток. Българската група бе ръководена и организирана от Райчо Гънчев – създател на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Курултай

Мястото на събитието поразява още от пръв поглед. На огромна поляна се белеят десетки юрти и палатки, приготвени за участниците. Основният лагер е отделен с ограда от тръстикови рогозки. Пред високата му порта, направена от големи дървета и окичена с конски опашки, стоят двама стражи, облечени със старинни кафтани и плетени ризници. Шлемовете и мустаците им допълват приликата с древните воини на Атила. Покрай оградата, на високи пилони се развяват знамената на всички държави-участнички. Тук-таме пред погледа се мяркат тотемни стълбове с образите на предци и диви животни.

Встрани от юртите са безбройните магазинчета, предлагащи дрехи, кожи, лъкове, сувенири, тъпани, бичове, метални катарами с образи и знаци, сладкиши и какво ли още не. Майстори на старинни занаяти показват как се изработват стрели и копия, как се отливат остриета, как се шият кожени дрехи по старата технология. Няколко цветни бараки-ресторантчета са се заели с изхранването на гостите. Чува се цвилене, конски тропот, крясъци на ловни соколи и звънтене на оръжия. На свободните пространства между юртите се виждат групи ездачи, които се сработват с конете си в непознатата обстановка.

Всички тренират упорито. След малко ще бъде тържественото представяне на всички дружини, а после започват индивидуалните демонстрации на представителите на различните нации. Унгарска група възстановяваща шаманските ритуали свири на петнадесетина дайрета мелодия, чийто ритъм подлудява.

Курултай

Зрелището на няколкостотин конника, облечени в старинни бойни дрехи, държащи в ръце мечове, копия и изрисувани със защитни символи щитове, може да вдъхнови всеки, който милее за корените си. Идва редът на българската група. Багаин Горан Гънчев събира погледите със завидните си умения в джигитовката. Багатурите Райчо Гънчев и Александър Тонев показват конно преследване, хващане с аркан, залавяне оръжието на врага с бич (6611), падане от кон. Внезапно Борис Борисов – Барс, забелязва на арената малък смок, който стои уплашен от конския тропот и се чуди накъде да поеме. Той го хваща и го подава на Багатурът, който го изнася извън сцената на „бойното поле“ под овациите на публиката (LB14747).

Чичо Янош е един от старейшините в групата на домакините. Довел е почти цялата си рода. Всички яздят, а една от внучките му се мята на коня без седло и юзда и показва всякакви ходове, запазвайки пълен контрол над коня си. Той просто я слуша. В унгарската група има невероятни стрелци с лък от школата на прочутия Лаош Кашай. Един мъж препуска върху два коня, стъпил едновременно на гърбовете им. Друг управлява по същия начин цели пет, свързани само с юзди и ремъци, като седи прав върху задните два (фото 5904). Обяздването на коне е на високо ниво. Животните лягат, стават, сядат на задниците си по команда (фото 5997).

Вечерта всички се събират на голямата маса за първата си опознавателна вечеря заедно. Българите стоят заедно с други руско-говорящи народи. Големият радетел на българското- Борис Борисов- БАРС- започва една от вечните си прабългарските теми. Споменава рода Дуло и внезапно седящият до него казахстанец се включва в разговора. „Моята жена е българка от рода Дуло”- казва той и всички настръхват. Това е още едно доказателство, че древните български племена са обитавали цяла средна Азия и части от тях не са асимилирани и до днес. Започват да го разпитват. Той разказва, че Тангризмът е все още жив по техните земи, защото старите българи са го съхранили. На следващия ден ще видят една истинска шаманска церемония около тотемния стълб (7270). Може би точно такава, каквато са правили някога нашите колобри.

Турската група кани всички участници да присъстват след месец на подобно събитие в град Бига, около южните брегове на Мраморно море. Държавата отпускала много пари за възраждане на традициите. Също както правят и в Унгария. И навсякъде, където правителствата милеят за корените на народа, който управляват. Защото корените сплотяват един народ и му дават сила. Ще се радваме това да се случи някога и у нас!

Повече за конния туризъм и Alfa Riders можете да научите от alfariders.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.