Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София 2013

0


Дата на събитието: 12.12.2013

Сподели

Shares

Зелено кино

Всяка вечер от 9 до 12 декември в София можем да видим презентационните прожекции на наградените филми на 8-мия Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” 2013 г. и да участваме в дискусиите към тях.

Прожекциите се провеждат в представителството на Европейската комисия в България на
ул.Раковски 124 в София, от 9 до 12 декември, между 17 и 19 ч.

ВХОД СВОБОДЕН!

Организатори на Зелено кино са Европейската комисия и фондация „Европейски екологичен фестивал”.

По време на фестивала ще можем да видим най-добрите екологични филми на водещите европейски и световни филмови и телевизионни компании, независими продуценти и природозащитни организации. Акцентът са продукции за природни бедствия и аварии от тазгодишното ни издание.

Силните послания на филмите, които ще видим показват съществуващите екологични проблеми и техните непредвидими последици за живота и здравето на хората, биологичните видове и околната среда. Отличените продукции търсят и дават решения за преодоляването на екологичните заплахи в света, показват ни решителните действия на екологичните и правозащитни организации и още веднъж ни напомнят, че са необходими решителни съвместни действия на всички правителства и активната гражданска позиция на всеки един от нас.

Впечатляващо е въздействието върху широката публика и младите хора на тези шедьоври на зеленото кино за борбата с климатичните промени, качеството на въздуха и водите, управлението на отпадъците, рисковете от индустриалното замърсяване, влиянието на човека върху екологичните процеси, постиженията на най-новите еко технологии, защитата и опазването на природата и културното наследство. Социалната значимост на екологичните проблеми откриваме и в смелите журналистически разследвания на нашите автори, които защитават екологичните права на човека и търсят пътища за преодоляване на съществуващите кризи.

ПРОГРАМА

9 декември, понеделник, 17.00 – 19.00 ч.

Откриване на Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София 2013
Прожекция на филмите:
Брикети от съдби / Briquettes From Fates, Цветан Симеонов, България, БНТ, 30’

Голяма награда „Щъркелово гнездо”за Най-добър балкански екологичен филм 2013
Драматичен разказ за тежките последствия от човешка дейност, която вреди на хората като същевременно филмът подсказва необходимостта от ориентиране към възобновяеми енергийни източници

Относителната енергийна стабилност на България е градена повече от шест десетилетия. Милиони тонове въглища попадат в тецовете. Страната свети, отоплява се и процъфтява в икономическо отношение. Източният Маришки басейн е лицето на българската минна индустрия. Данните изглеждат достойни за гордост и престижни. Зад тях стоят обикновени човешки съдби. Или, за да сме по-точни – отдолу. Има къщи, хиляди декари плодородни земи, реки. В името на енергетиката тези мини са погълнали няколко села. Други ще бъдат изядени.

Боготворенето на рибите / Fish Worship, Вей Гуохай, Министерство на културата на Китайската народна република, Китай, 26’

Голяма награда „Щъркелово гнездо” за Филми за опазване на природното и
културно наследство 2013
Филмът митологизира връзката на човека с природата като път към духовното равновесие и физическото дълголетие
Село Пуюан се намира в полите на планината в провинция Фуцзянв Югоизточната част на Китай. Древни мостове, реки и къщи са пръснати из долините. Тук расте 13000-годишно дърво и осем вековен храм на предците. Родословните дървета на селянитесе съхраняват в храма повече от 200 години а тези, които са над 100 години все още имат глас за големите проблеми на малката общност. В това облагодетелствано място, което разполага с богати водни ресурси, жителите и шаранът живеят в хармония. Когато рибата умре, селяните домакинстват традиционното тържествено погребение за душата на починалия.

Изхвърлени и забравени / Dumped and Forgotten, Манфред Ладвиг и Томас Ройтер, SWR, Германия, 52’

Голяма награда „Щъркелово гнездо“ за Документални филми 2013
Филмът третира огромния проблем за радиоактивните отпадъци и показва, че необмислените действия се връщат като бумеранг срещу извършителите
Повече от 50 години европейските страни изхвърлят своите ядрени отпадъци в морето. Твърди се, че това е безопасен метод за складирането им. Стотици хиляди тонове радиоактивен отпадък са изхвърлени по крайбрежието на Европа. Какво се е случило с ядрените отпадъци, които са струпани под Ла Манша, например? Наистина ли радиоактивността се е разтворила и разпръснала през годините, или застрашава рибата? И какво значение има това за купувачите? Немски филмов екип от обществената телевизия ARD тръгва по следите на радиоактивните варели. Намират ядрени отпадъци на няколко километра северно от Алдерни. Тези радиоактивни отпадъци са изхвърлени между 1950 и 1953 от Великобритания и Белгия. С малка подводница екипът заснема на няколко мили от френското крайбрежие варели с ядрени отпадъци на дълбочина 124 метра. Официално тези варели би трябвало да са изгнили,но кадрите показват един непокътнат контейнер. Това е доказателството – възможно е да се извадят ядрени отпадъци от Ла Манша. Журналистите откриват също тръби, по които и до днес в морето се изхвърлят ядрени отпадъци, въпреки че това вече е забранено.
Среща с автори на филмите и дискусия по темите, засегнати в продукциите, с
участието на експерти и еколози, представители на НПО и граждани.

10 декември, вторник, 17.00 – 19.00 ч.
Прожекция на филмите:
Червената риба тон / The Bluefin Tuna, Кристофър Гериш, Германия, ZDF/ARTE, 52’

Голяма награда „Щъркелово гнездо” за ТВ предавания, посветени на екологията и
опазването на околната среда 2013
Филмът е пример за задълбочен научен подход и конкретни действия за увеличаване на запасите от риба тон като пример за възстановяване на природното богатство и разнообразие
Червената риба тон е една от най-интелигентните хищни риби в света. Въпреки това, този подводен ловец сам се оказва плячка. Тойе жертванариболовната промишленост за милиарди долариие идеален символ набезмилостнатасвръхексплоатацията нанашите морета.Учените посочват доказателства, че количествата червена риба тон са намалели с 80% за последните няколко десетилетия. Въпреки това, всяка година през май по крайбрежието на Сардиния, рибарските кораби потеглят за улов за тези високо ценени същества зарибните пазарив Токио. 80% от средиземноморскатариба тон се сервира в суши ресторантите в Япония. Активистът на ГрийнпийсУакаоХанаока си поставя за цел да промени това. На пазара на едро, той обяснява на търговците съдбата на тези величествени създания и заплахата, под която се намират. И все пак повечето японци не искат да чуят истината за този деликатес. Един немец е изградил огромна риболовна империя в Порт Линкълн, Австралия и през последните 40 години се опитва невъзможното – развъждане нариба тон. Заедно с риболовни експерти и учени от университета в Аделаида, той е пред пробив. В Испания, изследователи извършват пионерска работа в областта на размножаването на риба тон. Чрез генетичен анализ на хайвера те се опитват да разберат тайните на репродуктивния процес при рибата. Учени и риболовни експерти от WWF закачат малки предаватели на рибите тон по италианския бряг. Знанията, които придобиват ще позволят да бъдат предприети нови мерки за защита на видовете и ще помогнат за създаването на устойчиви риболовни дейности, за да може червеният тон да бъде спасен от изчезване.

Орфеева приказка / The Tale of Orpheus, Яна Милева и Добрин Керестелиев, България, 32’

Награда на кмета на община Кърджали за филм, посветен на опазването на природното и културно наследство 2013
Описанието на Родопите не може да бъде пълно, без да се спомене значението им в античната митология. Това е родното място и дом на най-известния древен музикант Орфей. Ако се вслушате в ромона на реката, можете да чуете кристалните звуци на неговата лира. А в шумоленето на листата щедоловите тихия шепот на дриадите и красивата Евридика. Кой е Орфей? Митична фигура или реална личност? Тези два аспекта на неговия персонаж са преплетени.
Хоризонт / Horizon, IBIS FILM AS, Норвегия, 22’

Специална награда за Документални филми 2013
Екоимпресия за първозданното изящество на природата, която трябва да бъде съхранена

Филм за вълните: вълнение в открития крайбрежен пейзаж, когато птичите ята се плъзгат над каменни огради и поля, за вечните морски вълни. Това е поетичен, подобен почти на сън филм, вдъхновен от живописта и музиката. По своя тих начин, той е знак на почит към крайбрежния пейзаж и напомняне за това колко е важно да опазваме тези ландшафти по начин, който ще ни позволи да ги преживеем като диви, свободни и изпълнени с културно разнообразие пейзажи. Филмът е заснет в Югозападна Норвегия.

11 декември, сряда, 17.00 – 19.00 ч.
Прожекция на филмите:
Войната на мравките / AntWars, ЩефанГайер, ARTE, Германия & Франция, 52’

Голяма награда „Щъркелово гнездо” заНаучно-популярни и учебни филми
Филмът онагледява с научна достоверност опасностите от нарушаването на екосистемите вследствие на привнесени инвазивни видове и същевременно загатва метафори за човешкото общество

Филмът проследява историята на мъничък, eдва двумилиметров нашественик по пътя му към надмощие – аржентинската мравка в Южна Европа. Неоткрит от повечето очи този инвазивен вид е създал най-голямата супер колония на планетата. Според учените това есвръхагресивно семейство с потенциал да промени цяла екосистема. В един свят подобен на война, под краката ни, те отнемат животите на нашите местни мравки. Колонизират храната. Проникват в домовете на враговете си и убиват кралиците. Появяват се в огромна численост, за да достигнат невероятно силна военна мощ. Учените се опитват да разкрият стратегиите на аржентинските мравки, за да намерят начини да опазят екосистемата от повече щети. „Войната на мравките“ е история за една мравешка колония с размер 6000 кв. км., която се е превърнала в най-големия хищник на планетата.

Екопия: Храмове на модерната култура / Ecopia: ModernCultureTemples, Ева Рихтер, DeutscheWelle, Германия, 26’

Специална награда за ТВ предавания, посветени на екологията и опазването на
околната среда 2013
Филм за триединството на архитектура, екология и хармония като модел за бъдещото строителство

Почти всяка страна придава голямо значение на галериите и пространствата за културни събития. Те са важни конкурентни фактори на международния туристически пазар. Очаква се архитектурата им да бъде атрактивна и с въображение, а и устойчивостта става все по-важна. Тази продукция представяиновативни строителни проекти от три държави. Саудитска Арабия обновява стара сграда на националната библиотека, за да я направи по-екологична. Китай ще използва морска вода за охлаждане на нова опера, а новият музей и културен център в испанския град Севиля е най-голямата дървена конструкция.

Кучешко сърце / A Dog’s Heart, Иво Тодоров и Диана Костова, България, 15’

Селектиран филм в раздел Документални филми в Конкурсната програма 2013
Филмът показват съдбата на уличните кучета в София през погледа на самите животни. Сниман е в най-големия приют за бездомни кучета – в Долни Богров. Авторите проследяват няколко истории на животни, озовали се в клетките там, и на техни събратя, осиновени от стопани. По време на снимките те научават, че сред бездомните четириноги, определяни често като “пръв приятел на човека”, има жестоко малтретирани: бити с лопати и чукове, с рязани уши и опашки, блъснати умишлено от автомобили. И единственото спасение за тези кучета е или в приют, или в дома на състрадателни хора. В “Кучешко сърце” стопани разказват защо са осиновили бездомни кучета, какво им дава общуването с тях и как можеш да ги обикнеш. Другаважна тема е кастрацията – като единствено решение на неконтролируемата популация, от една страна, и от друга – като превенция на опасни заболявания, особено при женските животни.

12 декември, четвъртък, 17.00 – 19.00 ч.
Прожекция на филмите:
Кървящ петрол / Bleeding Oil, Генади Кондарев, Екологично сдружение „За Земята” & CEE Bankwatch Network, България, 40′
Голяма награда „Щъркелово гнездо” за Документални филми 2013
Филмът е посветен на хищническата експлоатация на природните богатства в развиващите се страни и цинизма на петролни компании
Това е история за откритията на международна мисия от септември 2011 г., която разследва петролните компании, опериращи в делтата на река Нигер. Резултатите от разследването – петролни разливи в една от най-ценните екосистеми на планетата, хиляди квадратни километри мъртва джунгла, горящ природен газ край петролните кладенци и милиони онеправдани. “Кървящ петрол” е провокация към всички европейци. Филмът ни показва колко силна е глобалната връзка между хората и какво се крие зад мантрата на европейската енергийна сигурност. Ние сме потребителите, други стоят на пътя на производителите, но всички ние сме роби на една корпоративна реалност, която се възползва, както от хората, така и от природата.

Вопълът на Юмен / Lament of Yumen, Хуакинг Джин, Huaqing Jin Training Camp, Китай, 27′
Специална награда за Документални филми 2013
Трагедията на една общност, породена от прекаленото й обвързване с добива от неизчерпаеми енергийни източници
Юмен, където е открито първото китайско нефтено находище, някога е бил градът на славата и мечтите. Половин век по-късно петролните му резерви са изчерпани. Правителството и нефтените компании се изнасят, а 90 хиляди души напускат града и го оставят почти празен.

Прерията / Cerrado Beyond the Mist, Крисчън Спенсър, Марк Егер, Gulo Film Productions, Бразилия, 25′
Специална награда за Научно-популярни и учебни филми
Майсторски изваяна картина на цветовете и светлината във великолепието на природата

Филмът въвежда зрителя в една от най-малко известните и красиви екосистеми в света, намираща се в центъра на Бразилия. Импресионистичен танц на цветовете и светлината, който се разплита като мит за сътворението чрез основните елементи вода, огън, мълния и дъжд, като същевременно почита изумителните и странни животни, които населяват този пейзаж. Филмът представя нов жанр на документалното кино, който се доверява на мощната красота и мистерията да диктуват настроенията чрез уникална артистична визия с пулсираща и емоционално наситена оригинална музика. Националният парк „Емас” е дом на някои от най-удивителните животни като гигантския броненосец, гигантския мравояд и гривестия вълк, и на няколко изумителни явления, които се случват тук, като биолуминисцентните термитници и масивните паяжини с многохилядни общности от паяци. Филмът е огромна експлозия на живот, цвят и мистерия, пресъздаваща първичното преклонение пред природата като вечно произведение на изкуството.

Среща с автори на филмите и дискусия по темите, засегнати в продукциите, с участието на експерти и еколози, представители на НПО и граждани
Закриване на Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София 2013
Некомерсиални презентационни прожекции в съответствие с регламента на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.