Велоеволюция: Мини Байк и Рън за Чепън буди състезателния дух в децата

Прочетете интервюто с Радост Маринова, координатор на „Велоеволюция“

0
 

Сподели

Shares
"Мини Байк и Рън за Чепън"
„Мини Байк и Рън за Чепън“ (снимка: Байк и рън за Чепън“)

В желанието ни Мини Байк и Рън за Чепън да достига и да бъде подкрепено от все повече семейства, бизнес и различни организации, потърсих гледните точки по три еднакви въпроси на трите основни инициатори – институцията, бизнеса и неправителствения сектор.

Община Драгоман е представена от зам. кмета г-жа Банкова.
Бизнесът с кауза, който стои зад инициативата, е магазини „Стената“ и изпълнителният директор на състезанието Милен Тончев.
От няколко години Общината гласува доверие на Сдружение „Велоеволюция“ и заедно с тях продължаваме да развиваме състезанието за деца. За първа година ще има две трасета за различните възрасти, за втора година за 8-11 годишни състезанието е под формата на вело-турнир с препятствия.

Предвид натовареността на последната седмица преди двете състезания и несигурността на климатичните условия, успявам първо да ангажирам Радост Маринова, като координатор на „Велоеволюция“ да отговори.

Радост Маринова
Радост Маринова

Защо състезанието Мини Байк и Рън за деца продължава да е значимо? Допринася ли то по някакъв начин за самата Община и за голямото Байк и Рън?

Във Велоеволюция смятаме, че децата трябва да са част от повече активности, които възрастните правят. Често последните подценяват децата, изолират ги в ежедневието, а така се ограничават възможностите малките да попиват пример и вдъхновение. Мини Байк и Рън за Чепън, заедно с голямото състезание, запознава цели семейства със забележителностите, интересните места и хора в Драгоман. Опазването на планината Чепън, на нейното биоразнообразие, заедно с Драгоманското блато, е важен ангажимент, който общината и организаторите на цялото събитие споделяме с участниците. Разбира се, Мини Байк и Рън е спътник на голямото състезание почти от началото му и със сигурност подготвя малките като следващите покорители на чепънското трасе за бягане и колоездене.

„Мини Байк и Рън за Чепън“ (снимка: Байк и рън за Чепън“)

Какво е посланието, което трябва да остане в родителите преди всичко, в големите състезатели? Особено за амбициозни родители или състезатели (деца или зрели хора), които не могат да преживеят загубите, а търсят победа на всяка цена?

Мини Байк и Рън, особено за най-малките (2-6 г.), е една от първите възможности за децата да се докоснат до състезателния дух. Виждаме как за някои е трудно да се решат да участват, но най-често любопитството и амбицията надделяват. Искрата е запалена и мотивира децата да стават все по-добри преди, по време и след състезанието. Награда и признание за усилията получава всеки, но най-важни си остават участието, спортсменството, споделянето, новите приятели. Освен всичко друго, състезанието е изпитание за амбициозните и чувствителните да се справят с новите силни емоции, да преодоляват фрустрацията си, да изграждат емпатия към връстниците си. Надяваме се за повечето деца и родители състезанието да не е просто възможност за трупане на отличия, а важен урок по пътя на израстването.

„Мини Байк и Рън за Чепън“ (снимка: Байк и рън за Чепън“)

На 13-ата година от Байк и Рън за Чепън – може би по-малко за Мини-то, каква равносметка може да се направи: какво се постигна и накъде ще се продължи?

Благодарим на организаторите и Община Драгоман за доверието през годините! Това позволи да утвърдим състезанието и трасето му, а броят на участниците и интереса да расте и расте. Целта която си поставяме е в бъдеще да работим за приобщаване на децата все повече, а защо не и развитие на трасето, така че да се докоснат до по-големи предизвикателства и самата планина Чепън.

Очаквайте следващите отговори след състезанието.

Мини Байк и Рън за ЧепънОнлайн регистрацията затвори. Очакваме ви на място, на площада на Община Драгоман утре, 27 април.

От 9:15 до 10:30 ще регистрираме на място и раздаваме стартови номера.
10:30 – 12:30 Провеждане на състезанието едновременно на две трасета
12:30-13:00 Техническа обработка на класирането. Въжена градина
13:15 – Награждаване
до 15:00 Въжена градина
Допълнителни активности ще има през целия ден на площада.
Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“ ще бъде отворен за посещения от 10 до 17:00 ч. (и в двата дена).

Радост Маринова

Сдружение за дива природа БАЛКАНИ организира разходка до Драгоманското блато с водач: Стартови часове на туровете и в двата дни: 10:30, 12:15 и 15:00 ч. Срещата е на паркинга на блатото.

Партньори на Мини Байк и Рън за Чепън, 2024 г.

  • Софийски планински клуб
  • Медийни партньори: списание „360“, сп. „Върхове“ и сайтът „Майко мила“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.