20 април 1984 г. – когато „Българският Еверест“ бе в центъра на световните новини

Доц. Сандю Бешев споделя автентични факс съобщения от телеграфните агенции от епохалните дни, когато Христо Проданов изкачва Еверест

0
 

Сподели

Shares

20 април 1984 г. е паметна дата за българския алпинизъм и за всички българи. В 18 часа и 10 минути Христо Проданов развява родния трибагреник на най-викоката точка на планетата, на Еверест, на 8848 метра н.в. Многогодишна мечта на поколения българи става реалност. За съжаление Христо остава вечен пленник на ледените склонове на Еверест.

Дните около тази дата са знаменателни за България, а когато започват да пристигат съобщения от световните агенции, всички следят с трепет новинарския поток. Не прави изключение и доц. Сандю Бешев, който ни предоставя разказ и снимки от първа ръка от забележителното събитие.

На 19 април вечерта Милко Чернев, светла му памет, който по това време бе Завеждащ учебно-спортната дейност на ЦС на БТС, ми позвъни на домашния телефон. „Христо с един шерп вече върви към върха”. Реших да действам бързо. Не исках да чуя резултата по радиото или телевизията, а направо от ефира. По това време бях много активен сътрудник на пловдивския официоз на ГК на БКП – вестник „Отечествен глас”. Отидох в редакцията при Матьо Матеев, който бе на висок пост във вестника и му разказах какво ме води при него.

Вижте още: Христо Проданов и първото българско изкачване на Еверест

„Тръгвай с мен”. И другарят Матеев ме отведе в апаратната, където новините излизаха на секундата, така както топлият хляб излиза от фурната. Прекарах там доста време. И ето първият телекс – „Еверест-84” на път към върха.“ Зачаках с трепет. Новината не закъсня – „МЪЛНИЯ”. (б.р. означение за много важно съобщение)

В продължение на няколко часа приложените текстове следваха един след друг. Събирах всеки оригинал, който се появяваше на монитора. Съхраних ги в личния си архив и както виждате ги пазя вече 40 години.

За успеха ни от Националната експедиция, както тогава, така и след това, се е писало много. Няколко пъти предлагах на някои от ежедневните ни издания и част от тези кратки съобщения, но никои не се появяваха. Сега, когато от страна на „Сдружение БТС” и БФКА започна мащабно чествате на 40 години от най-голямото ни спортно събитие на ХХ век, извадих тези хартийки, които пазя цели 40 години, за да ги пусна в обращение. Да направя това, което никой досега не е направил.

Вижте още: 20 април 1984 г. и 30 април 1981 г. – две много важни дати в историята на българския алпинизъм

За да останат като важна реликва в подходящо подреждане, ще подготвя едно табло, което още на 20 април тази година ще заеме достойното си място в Националния музей на алпинизма в Учебния център на БТС „Мальовица”.

Оставям без коментар тези много важни хартийки за идните поколения.

Събрал в оригинал и съхранил доц. Сандю Бешев

Вижте всички статии на доц. Бешев на нашия сайт.
Голяма част от трудовете на доц. Бешев може да откриете в книгите, издадени от Списание 360:
„Истории за началото на планинарството в България“ „Българи на големите върхове по света“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.