„Спици и бодли“ тази година добавя старт и в Дуатлон-щафета

Състезанието ще се проведе от 17 до 19 май в Казанлък

0
 

Сподели

Shares
„Спици и бодли"
снимка: „Спици и бодли“

Скоро ще сме в разгара на сезона, изпълнен със състезания и сега е ред да ви разкажем какво предстои в Розовата долина, а именно – става дума за деветото издание на Планинско велосъстезание и маратон „Спици и бодли“. Зададохме няколко въпроса на организаторите, за да разберем заедно с вас какво ново-старо в програмата. А ето и техните отговори:

Тази година кога ще се проведе спортният фестивал „Спици и бодли“? Кое поред издание е това? 

Месец май си е месецът на Спиците и традицията отново се запазва. Надяваме се на хубаво пролетно време и всички от организаторите с нетърпение очакваме събитието, което тази година ще бъде от 17 до 19 май в Казанлък. Това ще бъде деветото издание на “Спици и бодли” и сме изключително щастливи – най-голямата инициатива на Софийски планински клуб набира все повече популярност. Догодина – юбилей!

Кога точно са стартовете на различните дистанции? 

Всички участници от различните дистанции стартират неделя сутрин – 19 май в 9:00 часа. 

„Спици и бодли"Представете дисциплините и дистанциите? Кои са новите?

Тази година трасетата остават същите, както през изминалата. Най-записваната дистанция остава “Хоби” трасето, което е с дължина 37 км и денивелация около 800 м. То е изцяло насочено към начинаещи или към хора, за които мястото на почетната стълбичка не е основна мотивация. Целта ни е с него да популяризираме планинското колоездене и здравословния начин на живот.

За любителите на по-сериозните изкачвания и технически спускания препоръчваме “Трудно”-то трасе – 47 км с положителна денивелация от почти 1300 метра. Освен че е по-предизвикателно, минавайки през него се откриват страхотни гледки към Долината на розите.

И черешката на тортата е “Pro” трасето с дължина от 64 км., 2000 м денивелация, сериозни изкачвания, технически спускания и разбира се, уникални панорамни гледки. Това трасе е само за лицензирани състезатели с UCI лиценз. Следим с нетърпение колко смелчаци ще се запишат тази година.

А за всички, на които не им стига само колоезденето, отново могат да се включат и в “Дуатлона”, а от тази година добавяме и нова дисциплина – “Дуатлон щафета”.

Вижте още: Как се прави спортен фестивал: Организаторите на „Спици и бодли“

„Спици и бодли"
снимка: „Спици и бодли“

Може ли малко повече информация за дуатлон и дуатлон щафета?

Трасето на дуатлона се припокрива с “Хоби” трасето, като включва и 22 км бягане. Разликата при щафетата е, че може да участвате с приятел.

Това дава възможност на бегачите, които не искат да се състезават с колело, също да се включат в Спиците.

„Спици и бодли" - награждаване
снимка: „Спици и бодли“

Кое е най-трудното трасе?

Тук отговорите са различни. Но няма как да разберете, ако не се запишете поне на една от дистанциите.

През годините в Спици и бодли е имало бегачески дистанции – какво наложи да бъдат отменени? Да очакваме ли отново възможност за участие и на бегачи?

„Спици и Бодли“ се утвърди през годините като Колоездачно състезание, но разбира се бегачите са винаги добре дошли на състезанието и затова има възможност за изява на Дуатлон или Дуатлон щафета.

„Спици и бодли"
снимка: „Спици и бодли“

Знаете ли колко са били всички участници за изминалите 8 години?

През всичките 8 издания сме имали общо над 3000 участника, като миналата година имахме рекорден брой регистрирани, близо 700. Отделно от тях над 100 деца взеха участие в “Детски Спици”, за което не се изисква предварителна регистрация и е изцяло безплатно. 

Всяка година около старт-финала се създава нещо като фестивално селце? Ще бъде ли така и тази година? Разкажете повече.

О, да! Щастливи сме, че “Спици и бодли” е единственото спортно събитие, което освен състезание, има и фестивална част. Стремим се всяка година да надграждаме с идеи и разнообразие от дейности. Надяваме се, че Спиците не е просто вело състезание, а празник за всички от град Казанлък.

„Спици и бодли"
снимка: „Спици и бодли“

Програмата ни тази година отново е наситена с различни активности, като започваме още в петък вечер с прожекции на филми под нощното небе.

В съботния ден от сутринта ще започнат йога практики, ще има хамачена градина, надбягване с чували и ще се проведе любимата на децата вело надпревара “Малки спици”. Да не забравяме и Game of Bike, както и обучението по MTB колоездене с Любо Ботушаров.

обучение по MTB колоездене с Любо Ботушаров
Обучение по MTB колоездене с Любо Ботушаров / снимка: „Спици и бодли“

На разположение на гостите ще има различни видове щандове с вкусна храна, бира, ароматно кафе, истинско био какао и натурални продукти на производители от цяла България.

За финал разкажете повече за гостите на фестивала и за програмата.

Преди да изброим всички активности, трябваше да предупредим да си пазите силите за концерта вечерта. Започваме със свежа музика от DJ на пулта, след което следват групата “Lazy Dynamics”, които ще представят свои авторски парчета и изпълнения на кавър версии на едни от най-обичаните рок изпълнители. За завършек на вечерта голямата изненада тази година е група Cool Den, чиято музика е трудно да определим с една дума, защото от тях може да се очаква всичко – и гръндж, и пънк, и алтърнатив, и рок, и ска, и фънк.

Входът за концерта остава свободен и ви очакваме да се забавляваме заедно. Елате и преживейте емоцията на “Спици и бодли”.

Изказваме благодарности към основните спонсори на състезанието: Bosch; AllMountain; Abopharma; Devin; Digital Spring и Община Казанлък.

Част от организаторите и доброволците на „Спици и бодли"
Част от организаторите и доброволците на „Спици и бодли“ / снимка: „Спици и бодли“

Всичко за събитието следете на следните линкове:
Програма за 3-те дни на фестивала 
Фейсбук събитие
Група за доброволците

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.