Скалните кули Транго Тауърс

2
 

Сподели

Shares

Знаете ли кои скални масиви са едно от най-големите предизвикателства за катерачите? Мнозина сичтат, че това са впечатляващите скални кули – Транго Тауърс, чийто дом е планината Каракорум в Пакистан.

Изкатерването на всяка една от кулите се характеризира с висока степен на трудност. Най-голямо изпитание през годините обаче са били Great Trango и Безименната кула.

Trango Towers
Photo: dougkofsky.com

Първото изкачване

На 8 юли 1976 г. Безименната кула е изкачена за първи път, а хората, осъществили изкачването, са четирима британци – Джо Браун, Мартин Бойсън, Мой Антоън и Малкълм Хауълз.

Година по-късно се осъществява и първото изкачване на Great Trango от западната му страна. Гален Роуел, Джон Роскелей, Ким Шмитц и Денис Хенек започват своя маршрут от ледника Транго и завършват изкачването си в горната южна част на кулата.

Транго Тауърс

Следващи опити за изкачване на Безименната кула   

Цели 11 години са нужни, за да се осъществи второто изкачване. Няколко неуспешни опита предшестват следващите изкатервания на Транго Тауърс, които се провеждат по два нови маршрута.

Първо женско изкачване

6-и септември 1990 г. е датата, в която Катрин Дестивел записва името си в историята на катерачните постижения. Тя е първата жена, която успява да изкачи Безименната кула.

1998 е годината, в която е осъществено второто дамско изкачване на Безименната кула. Събитието е историческо за българскoто катерене, тъй като е дело на София Фотева. Тя се превръща във втората жена в света, която достига до върха на скалната кула.

Транго Тауърс в наши дни

Транго Тауърс продължават да са предизвикателство за катерачите и до днес. Освен традиционното катерене от Транго Тауърс се осъществяват и други активности като бейс джъмпинг. Първият скок е осъществен от двама австралийци, които изкачват Great Trango и след това скачат от височина 5955 м. Приземяват се на 4200 м.

Base jump from Trango Towers
Снимка: www.shughal.com

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. На първата снимка е масивът Фицрой в Патагония (Аржентина/Чили), който е на другия край на света от Транго Тауърс.

  2. Можеше да се спомене, че през 1998т., Безименната кула е изкачена от българска експедиция, водена от Николай Петков, а София Фотева става втората жена в света стигнала върха.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.