Спомените на доц. Сандю Бешев: Неочакваната среща със Светлана в подножието на Елбрус

Спомените си от една неочаквана среща в Кавказ разказва доц. Сандю Бешев

0
 

Сподели

Shares
Нашата група, в лагер Безенги. Доц. Бешев - последният вдясно
Нашата група, в лагер Безенги. Доц. Бешев – последният вдясно (снимка: личен архив на доц. Сандю Бешев)

Малко история

Родното ми село Баховица е само на 4-5 км от гр. Ловеч. Навярно това е дало възможност на първата ми учителка от 1-во, до 4-то отделение да преподава в моето село. Казваше се Пенка Лалова. /Години по-късно щях да се запозная с нейния син – проф. Иван Лалов, бивш ректор на СУ „Климент Охридски”, както и бивш председател на ЦС на БТС/.

Когато вече бях в четвърто отделение, не знам по какви съображения, бях предупреден след последния час да остана в класната стая. Оказахме се на тази среща 20 момчета и момичета. Пред нас стояха толкова листчета, обърнати с написаното на тях надолу. Казаха ни да си вземем по едно листче. На гърба, или по-точно на лицевата част, която бе отдолу, прочетох „Светлана Гречановская СССР гр. Киев 62, ул. Черняховская – 4, кв. 10”. Последва и обяснението.

Поканените на тази среща, са избрани да се запознат със съветски деца, с които чрез помощта на учителките да започнем да си разменяме писма и по този начин да се опознаем. Всички приехме това с нескрита радост. Не помня колко време продължи размяната на писма с моята Светлана. Наистина беше ми интересно, защото научавах доста неща за Великата съветска страна. Светлана също научаваше много и за България.

Вижте: Четири български истории за връх Арарат

Когато вече станах ученик в ловешката гимназия, не помня да съм изпращал и съответно получавал писма. Животът ме погълна и дълго време не се сещах за моята Светлана. На 19 години станах алпинист. Работих година и като инструктор в ЦАЛ. После студент и … През 1960 г. бях определен да замина на ледено обучение в Кавказ. И историята започна отново. Написах на посочения по-горе адрес писмо и то вече сам, без помощта на учителка.

Разказах накратко за изминалото време, откакто сме прекратили размяната на писма. Похвалих, се че съм станал алпинист и то вече съм „майстор на спорта”. Отговор не получих през 1960 г., когато бях толкова близко до моята Светлана. Последователно бях в СССР и по-точно преминавах през Киев през 1961 и 1964 г., но не повторих опита да се свържа с моето „Мило непознато другарче”.

Редицата наши алпинисти на фона на Безенгийската стена, втори се движи Христо Проданов
Редицата наши алпинисти на фона на Безенгийската стена, втори се движи Христо Проданов (снимка: личен архив на доц. Сандю Бешев)

Развръзката

През 1965 г. бях отново на Кавказ, вече като треньор на младежкия национален отбор на България. По програма групата ни от 10 души трябваше от 1 до 16 юли да бъде в района на Безенгийската стена. Район, който до болка ми бе ясен. От 16 до 25 юли, за да бъде удовлетворено желанието на всички да се изкачим и на вр. Елбрус, се преместихме в лагер „Елбрус”, в който вече на два пъти съм бил и всичко ми бе познато.

Още на следващия ден началникът на лагера Володя Субартович, прочитайки името ми на първо място в списъка, бе изпратил човек, който да ме заведе незабавно в кабинета му. Влязох видимо притеснен. Какво ли пък съм сгрешил само за един ден? Володя се държеше началнически и видимо, искайки да ме успокои, ме попита по другарски – „Саша, откога и откъде познаваш наше момиче на име Светлана Греченовская?“ – Да си призная, изпървом не се досетих или очаквах… Спаси ме почукване на вратата. Без да дочака отговора „влез”, на вратата застана ТЯ – Светлана, но вече не Греченовская, а Субартович. Прегръдки, целувки първом двамата, а впоследствие и тримата.

Вижте: 15 българи със званието „Снежен барс“

Доц. Сандю Бешев и отбор по алпинизъм, 1965 г., изкачване на Елбрус
Посрещане в лагер Елбрус. Само след час ще разбера, че момичето, първо от ляво до мен е непознато другарче Светлана, което ми е поднесло букета. То обаче вече е знаело на кого поднася букет и къде да застане на снимката. Вторият букет е в ръцете на Андрей Тодоров (снимка: личен архив на доц. Сандю Бешев)

Историята била много проста. Заради мен Светлана също решила да стане алпинистка. И станала. По върховете се запознала с Володя и станала не само „майстор на спорта”, но и негова съпруга…

Останалите 10 дни преминаха бързо. Вкупом цялата ни група от 10 души се изкачи на връх Елбрус – Западен 5642 м. Към групата вече се бе присъединил и Андрей Тодоров, един от ветераните на родния алпинизъм, дал много за нашия алпинизъм в началните му години. Той впрочем бе официалният ръководител на групата, а аз треньор. Важни дела го бяха забавили в България и поради това дойде със закъснение.

Ами, тогава и там Христо Проданов направи и първия си връх над 5-те хиляди метра. Там започна неговият възход към високите върхове, за да завърши там, откъдето нагоре е само небето – на 8848 м, на Еверест…

Вижте: Идаки Динев – примерът

Обща снимка на групата, Христо Проданов е горе вдясно
Обща снимка на групата, Христо Проданов е горе вдясно (снимка: личен архив на доц. Сандю Бешев)

Впрочем така завърши и първата и последна среща на инициативата на Партията за сближаване на съветски и български деца. Поканих на гости в България Светлана и Володя, но нещо не се получи с „Приглашенията”. Разменихме си по 2-3 новогодишни поздравления и толкоз.

Сега, когато съм над белия лист, за да напиша за тази история, от главата ми не излиза мисълта – Къде сте, наистина, мили приятели? Как се справяте с Войната? Сега, още тази вечер решавам да напиша писмо на споменатия по-горе адрес. Дано получа успокоителен отговор. Знам ли? Та Светлана би била вече в семейството на 90-годишните…

За спомените си ви разказа доц. Сандю Бешев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.