В памет на Елизабет II: Кралицата, заради която бе изкачен Еверест

На 8 септември 2022 почина кралицата на Великобритания

0
 

Сподели

Shares
Chris Jackson

На 8 септември 2022, на 96 години, почина кралицата на Великобритания Елизабет II. По този повод ви връщаме 70 години назад, защото нейното коронясване е свързано с изкачването на първия връх на планетата – Еверест. Ето как:

На 29 май 1953 г.Еверест се предаде, но съобщението бе
огласено на 2 юни и гласеше:

„ЕВЕРЕСТ БЕ ПОКОРЕН, ЗАРАДИ КОРОНАЦИЯТА НА ЕЛИЗАБЕТ II.“

През пролетта на 1953 г. за поданиците на Великобритания предстоят две важни събития. На 2 юни е коронацията на новата британска кралица Елизабет II. Именно, за да ознаменуват това важно събитие, англичаните предприемат поредната си 13-та експедиция за покоряването на първия връх на планетата Еверест /8848 м/, и ако успешното изкачване съвпадне или предхожда коронацията това би бил най-големият подарък за новата кралица.

Снимка: Harpersbazaar.com

За да бъде успехът стопроцентов, Британският хималайски комитет е събрал най-доброто, с което общността разполага. Това са англичаните Джордж Бенд, Том Бурдилън, д-р Чарлз Еванс, Алфред Грегъри, Уйлфред Нойс, Майкъл Уестмакок, Чарлз Уайли, както и новозеландците Едмънд Хилари и Джордж Лоу. /Нали и Нова Зеландия е член на Обединеното кралство/.

Медицинското обезпечаване е поверено на д-р Майкъл Уърд, филмирането на Том Стобард, а специален кореспондент на експедицията е представителят на в. „Таймс” Джеймс Морис. Специални функции са възложени и на физиолога Грифит Паф.

Вижте: Историята на една уникална снимка, венецът на един достоен живот

Ръководството пък е поверено на полковника от Генералния щаб на окупационния корпус в Германия Джон Хънт. На място експедицията наема 300 носачи и 34 високопланински шерпи, предвождани от Тензинг Норкей – човекът, достигнал през пролетта на 1952 г. с швейцарска експедиция до заветните 8500 метра.

Еверест
Снимка: Wikipedia

В последните няколко дни на май както в Англия, така и далеч в Хималаите напрежението нараства. На 26 май Том Бурдилън и Чарлз Еванс /чисти англичани/ тръгват на решителната битка с върха на върховете.

Пределът им е 8720 м, където силите окончателно са ги напуснали. За успеха на следващите те обаче оставят кислородните си бутилки на тази височина и поемат надолу. Въпреки своите 42 години и недотам алпийските си умения, ръководителят на експедицията Джон Хънт прави отчаян опит с шерпа Да Намгал, за да изнесат до 8400 м нови кислородни бутилки, за да бъде успехът на следващите стопроцентов. Какво чуство на отговорност!

Каква военна дисциплина!

29 май 1953 г – Hоркей на Еверест

На 29 май последен решителен опит прави нова свръзка. Какво от това, че тя вече не е от чисти англичани, а от новозеландския пчелар Едмънд Хилари и станалия вече легендарен шерп Тензинг Норкей, на когото това ще бъде 7-ми пореден опит. Нали експедицията е дело на англичани и успехът, независимо от кого е ще бъде английски.

„Предпочитаният ми партньор бе сънародникът ми Джордж Лоу – ще разказва по-късно Хилари. С него от няколко години сме стабилна свръзка както върху скали, така и върху лед. Обаче Хънт, който искаше да балатсира силите на експедицията, ни раздели. Що се отнася до Тензинг, той имаше безупречна физика – бърз, волеви и борбен. Освен това на два пъти през предната година по склоновете на Еверест бе достигнал завидна височина – 8500 м, през пролетта и 8100 м, през есента, поради това избрах него за партньор.”

Вижте:29 май 1953 г. – когато Еверест се предаде

И така пред двамата се открива големият шанс – сега или никога, си казват те, когато на 28 май остават сами в щурмовия лагер /8480 м/. Утрото на 29 май е повече от прекрасно. Хилари и Тензинг мобилизират до краен предел сили и воля. Бавно, но сигурно напредват към целта на живота си.

На 200 метра под върха пред тях се изправя опасна и трудна ледена стена, която изглежда непреодолима. Със сетни сили, много опит и малко риск Хилари я преодолява , поради което до днес тя носи неговото име – „Стъпалото на Хилари”. Успехът вече е вън от съмнение.

Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей
Едмън Хилари, Тенсинг Норгей и Джон Хънт/снимка: walesonline.co.uk

В 11.30 часа местно време, на 29 май 1953 година, двамата стъпват на върха. Светът обаче няма да научи за случилото се, защото в Лондон, в редакцията на в. „Таймс” е получено шифровано съобщение:

„Експедицията е прекратена поради влошаване на атмосферните условия”.

Вижте: Почина Ян Морис – журналистът, който съобщи новината за първото изкачване на Еверест през…

На 2 юни, в деня на коронацията, само един вестник – „Таймс”, който още преди
началото на експедицията е откупил правото единствен в света да съобщи новината: „Еверест е изкачен!”.

Това е неговата честитка за новата кралица на Великобритания – Елизабет II.

Снимка: WIkipedia

Значителна част от трудовете на доц. Бешев са поместени в книгите, издадени от Списание 360: 

„Истории за началото на планинарството в България“ „Българи на големите върхове по света“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.