11 вълнуващи дестинации в Словения

Идеални за катерене, колоездене, рафтинг, парапланеризъм и различни други активности на открито

0
 

Сподели

Shares
Велика планина, Словения
Велика планина, Словения (снимка: Hasmik Ghazaryan Olson, Unsplash)

Словения е малка страна с площ от 20 273 km2 и 2 милиона жители, но притежава неизброими привлекателни дестинации – от красиви динамични градове, до спокойни поля и снежни върхове, от бумтящи реки, до тихи езера и златни плажове.

Разположена в южната част на Централна Европа, тя граничи на запад с Италия, на югозапад с Адриатическо море, с Хърватия на юг и изток, с Унгария на североизток и Австрия на север. 

Представяме ви 11 дестинации, които да посетите там. Ще пропуснем някои от най-известните и комерсиализирани дестинации: Любляна, Марибор и Пиран, а вместо това се насочваме към планини и долини, към бързи реки и пещери, в търсене на места за активен отдих и спорт.

Връх Триглав

Изкачването на връх Триглав (2864 м) е лесно и не отнема повече от един ден, а маршрутът е подходящ дори за начинаещи. От там ще можете да се насладите на най-зрелищната гледка към парк Триглав.

Връх Триглав, Словения
Връх Триглав, Словения

Триглав е единственият национален парк на Словения, заемащ 4% от нейната територия. Паркът обхваща източната част на Юлианските Алпи, в това число и най-високия връх в страната – Триглав. Това е главната дестинация за планински преходи и приключения в Словения.

В парка има трудни и по-леки маршрути, като Долината на седемте езера и водопадът Слап Перичник, висок 52 м, намиращ се край село Мойстрана. А, ако искате да се насладите на някои от обичаите на района, фестивал Bal Kravji е подходящ за това.

Езерото Блед

Езерото Блед е един от туристическите символи на Словения, едно от най-живописните и романтични кътчета в Европа. Намира се на 50 км от столицата на Словения, Любляна. Във водите на езерото е единственият словенски остров, на който е изградена църквата “Успение на Света Богородица”. Еднокорабната готическа църква е построена през XV век. Историята разказва, че в древността на нейно място е имало светилище на славянската богиня на любовта и плодородието Жива.

Езерото Блед, Словения
Езерото Блед, Словения (снимка: Neven Krcmarek, Unsplash)

Намиращият се на брега на езерото замък Блед е една от основните забележителности в региона, първите данни за който датират от XI век. Подвижен мост е разположен над рова до него. Интериорът е в бароков стил, а част от помещенията днес са превърнати в музей.

Чудни гледки се откриват както от острова към околностите, така и от сушата към острова. Ако отидете, не бива да пропускате да се изкачите до съседните хълмове, откъдето ще може да направите прекрасни снимки и селфита.

Езерото Блед, Словения
Езерото Блед, Словения (снимка: julian21, Unsplash)

Идеална за романтична разходка е дървената алея, която опасва езерото. Любителите на велосипедите пък имат възможност да покарат наоколо. Естествено, може да се разходите с лодка или да релаксирате на плажната ивица пред къмпинга. Като цяло – не пропускайте Блед, ако сте в Словения.

Вижте: Словения – прекрасна за летене, почивка и туризъм

Долината на река Соча

река Соча
Pека Соча (снимка: Marko Balazic, Unsplash)

Наричат я “долината на 100-те водопада”. Това е долината на река Соча и нейните безброй притоци. Малките реки, които се спускат от планините, са прозрачни или небесносини. Водите на река Соча образуват множество водопади и дълбаят скалите като синя змия. Водите на реката са идеални за практикуване на рафтинг и каяк, популярен спот, за които е старинният град Бовец, който също е и известен ски курорт.

Солкански мост, Словения
Солкански мост, Словения (снимка: Jasmina Putnik)

В близост до град Солкан, над реката минава дългият 200 метра Солкански мост. Конструкцията му е изградена от 4533 каменни блока. В долината на Соча, близо до Солканския мост, е открито едно от най-големите праисторически гробища с над 7000 индивидуални гробове. Там са открити и останки от селище от бронзовата и желязната епоха.

Ждрелото Винтгар

Поредно приказно място в малка Словения, то се намира на 3,6 км от езерото Блед, достига се по тесен асфалтов път. Дължината му е 1,6 км и през него минава река Радовна.

Ждрелото Винтгар
Ждрелото Винтгар (снимка: Eugene-Kuznetsov, Unsplash)

На места дълбочината на ждрелото достига 100 метра, а в същото време ширината му е 7-8 метра. Цветът на водата в реката варира в зависимост от дълбочината – от изумрудено зелено до светло синьо.

По протежението му се редуват спокойни участъци с малки водопади и бързеи, в които воят на бушуващата вода кара посетителите да затаят дъх.

Цялото ждрело може да се обходи за около 30 минути с придвижване по пътека, която на доста места пресича над реката по импровизирани мостчета. В самия край на пътеката се намира 26-метровият водопад Шум.

Езерото Бохин

Ако отново вземем за отправна точка Блед, то тюркоазенозеленото езеро Бохин се намира на 25 км от него. За щастие през лятото там е доста по-спокойно, отколкото на езерото Блед.

Езерото Бохин
Езерото Бохин (снимка: Zan Janzekovic, Unsplash)

Бохин е ледниково езеро, най-голямото в Словения. Намира се в Национален парк „Триглав“ на надморска височина 526 метра. Дълго е 4350 м и е широко 1000 метра. Достига максимална дълбочина от 45 метра.

Във водите на Бохин можете да плувате, можете и да плавате с каяк или да карате съп (SUP). Ако желаете, може да го обиколите на гърба на кон или да се разходите пеша по 12-километрова пътека край бреговете. Доста привлекателна възможност е да се качите с лифта Вогел и от високото да се полюбувате на панорама от птичи поглед.

Логарска долина (долината Логар)

Част от Южните варовикови Алпи, тя е едно от най-красивите места в Словения. Ливадите ѝ са тучни и с наситено зелен цвят, а сякаш невидим художник е маркирал тук-там акценти от иглолистни гори за повече контраст и изящество. В по-високите части се издигат мълчаливи планински възвишения.

Логарска долина
Логарска долина (снимка: greg-s, Unsplash)

Долината Логар (Logarska dolina) е една от най-красивите алпийски ледникови долини в Европа. В няо намират своя хармоничен баланс традицията, човекът и природата. Паркът е носител и на международната награда CIPRA „Бъдеще в Алпите“ за успешно управление на защитената територия.

Тук можете да отседнете за няколко дни и да опознаете долината по различни начини – пеша, на колело или пък на гърба на кон.

Вижте: Словения: мястото за приключения на открито

Пещерата Постойна

Тя е завладяваща, с великолепни пещерни образувания и разнообразна фауна. Пещерата Постойна е с най-голямо биологично разнообразие в света. Намира на около 50 км от Любляна.

Пещерата Постойна
Пещерата Постойна (снимка: sloveniai.nfo )

Великолепният петметров яркобял сталагмит, наречен Брилянт, е символ на пещерата Постойна и словенския карст. До него стои богата на орнаменти колона. В Постойна живее ендемитът пещерен протей, по-известен като „човешка риба”, който е най-голямото пещерно земноводно в света.

Това е най-посещаваната пещера в страната. 5 от всички 24 километра на пещерната система са достъпни за посещение пеша или с пещерния влак, който е пригоден и за хора с увреждания. Това е първият по рода си влак, който потегля за първи път през 1872 г.

Замъкът Предяма

Замъкът Предяма
Замъкът Предяма (снимка: Jens Maes, Unsplash)

Той се намира в южна централна Словения, само на 10 минути с кола от пещерата Постойна. През 15 век старинният замък  бил убежище на словенския Робин Худ. Сочен като най-скандалния обитател на замъка Еразъм Предямски, е изобразен на един от портретите в замъка. Наричан словенския Робин Худ, той обирал каляски, които преминавали през областта, а парите раздавал на бедните.

Уникалната крепост, издълбана в скалата, е чудесна възможност за фото пауза във вашата ваканция в Словения.

Кранска гора

Луксозният ски курорт е разположен на надморска височина от 810 до 1295 м, и се простира върху площ от 125 хектара. Ски пистите са с обща дължина от 60 км. Курортът разполага и с 5 км писта за шейни. Намира в Северозападна Словения, близо до границите с Италия и Австрия, и е в близост и до националния парк Триглав.

Кранска гора
Кранска гора (kranjska-gora.si)

През лятото Кранска Гора е рай за почитателите на природата и любителите на различни спортове. Възможностите са наистина много и затова на помощ идва онлайн пътеводителят, в който, след като отговорите на определени въпроси, включително дали искате местата да са с хубави гледки, така че да омаят приятелите ви в Instagram, ще получите предложения за места, подходящи за интересите ви.

Кранска Гора
Кранска Гора (снимка: George Bakos, Unsplash)

Има много красиви места в курорта, които да посетите, и пътеки, по които да се разходите. Ако пък обичате да се движите повече, то има пътеки за планинско бягане, както и много маршрути за планинско колоездене. За любителите на адреналина курортът предлага множество виа ферати, зип лайн, който развива 85 км/ч. и разбира се чудесни места, от които да полетите с парапланер над Кранска гора и връх Мангарт.

Езерото Ясна

Езерото Ясна
Езерото Ясна (снимка: Hasmik Ghazaryan-olson, Unsplash)

Това е малко, но много красиво изкуствено езеро, намира се само на 2 км от известния ски курорт Кранска гора и на 5 минути от границите с Австрия и Италия. Езерото се посещава ежегодно от десетки хиляди турист не само заради прекрасните му пейзажи и кристално чиста вода, но и заради доброто му разположение като вход към националния парк Tриглав. Образувано е от сливането на реките Мала и Велика Пишница.

В него е позволено плуването, каяк и гребане, въпреки че голяма част от туристите предпочитат мързелива почивка на белия пясъчен бряг.

Преход по Словенската планинска пътека – Slovenian Mountain Trail

Завършваме не с конкретно място, а с най-дългия преход в страната – това е планинска пътека Slovenian Mountain Trail, дълга 617,4 км и с положителна денивелация от 37,300 м. Тя включва всички нива на трудност и преминаването ѝ отнема на туристите между 28 и 37 дни. Най-бързите планински бегачи пък изминават разстоянието за малко над 7 дни. Иначе казано, това е словенското „Ком – Емине“.

Пътеката тръгва от втория по големина град в Словения, Марибор и стига до крайбрежния град Анкаран. По нея има 80 контролни точки, изкачват се 21 върха. Тя е най-старият подобен маршрут в Европа и се използва от 1953 година.

Планината Радуха
Планината Радуха е част от Словенската планинска пътека (снимка: Jure Pivk, Unsplash)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.