Словения: мястото за приключения на открито

0
 

Сподели

Shares

Словения крие много повече възможности за практикуване на аутдор спортове, отколкото предполага миниатюрният ѝ размер. Северната част на страната е заета предимно от планински вериги, предлагащи достатъчно предизвикателства за пешеходците и скиорите. На запад чистите алпийски потоци постепенно усилват мощта си и когато достигнат долините вече са бушуващи речни бързеи, идеални за рафтинг и каньонинг. Живописни пътеки край кристалните словенски езера осигуряват прекрасен терен за колоездачите, а тучните поля в района Карст са дом на рядка порода бял жребец. Ако обичате заниманията на открито, време е да се запознаете с приключенската перла Словения.

Словения: мястото за приключения на открито - Соча
Снимка: Tony Demarco / Bovec Rafting Team

Рафтинг по река Соча

Соча започва живота си сравнително спокойно в ъгъла на долината Трента, преди да се забърза на юг през Западна Словения в посока Адриатическо море. Сложете неопрен и каска, скочете в надуваема лодка и се спуснете по бързеите. Характерът на Соча е алпийски, а цветът ѝ е уникален – нещо средно между смарагдово зелено, кобалтово синьо и тюркоазено.

Рафтингът по реката обикновено продължава между 1,5 и 2,5 часа, в зависимост от разстоянието и времето, а сезонът е от април до октомври. Ако условията го позволяват, ще се насладите и на невероятни гледки към Юлийските Алпи, в които е и най-високият връх на Словения – Триглав (2864 м). Най-добрите рафтинг пътешествия в района предлага разположената в Блед 3glav Adventures. Ако сте в Бовец, потърсете Soča Rafting или Bovec Rafting Team.

Словения: мястото за приключения на открито - Бохин
Снимка: Joe/Flickr

Колоездене в Бохин

Районът около Бохин – дълго 4 км и широко около километър алпийско езеро в Националния парк „Триглав“, е идеалният терен за шосейно колоездене и маунтин байк. Пътят покрай южния бряг на езерото, който води до водопада Савица, е живописен и равен. А най-добрият начин да разгледате близките традиционни села Стара Фужина и Студор, със старовремските им хамбари, е на две колела.

Наоколо обаче има много повече възможности от обикновеното лесно колоездене. Новата карта „Колесарски поти“ („Велосипедни маршрути“), която ще намерите в местния туристически офис, включва много по-трудни маунтинбайк маршрути, сред които е и откровено откаченият „Спускане от връх Вогел“, започващ от горната станция на лифта в зимния курорт Вогел и финиширащ при езерото. Пътеката е неравна, стръмна и точно толкова вълнуваща, колкото звучи. PAC Sports в Бохин предлага планински велосипеди под наем и организира обиколки с различна дължина и трудност.

Словения: мястото за приключения на открито - Триглав
По ръба, водещ към връх Триглав. Снимка: Franco Pecchio/Flickr

Изкачване на връх Триглав

Изкачването на местния първенец си е задължително за словенците поне от 19-и век насам и от всеки се очаква да го направи поне веднъж в живота си. Към момента има 20 различни маршрута за достигане до върха, но повечето хора следват този от платото Поклюка, югозападно от Блед. Опитният планинар може да се изкачи и да слезе за 12 часа, но по-мъдро е да прекарате една нощ в някоя от двете хижи, разположени близо до върха. Последният час от изкачването е по скалист, тесен ръб, така че помислете добре дали имате проблем с височините.

Препоръчително е да наемете местен гид, който ще познава маршрута и условията и ще е безценен при уреждане на място за спане. Квалифицирани планински водачи можете да намерите през Алпийската асоциация на Словения и агенции като 3glav Adventures в Блед и Alpinsport в Бохин.

Словения: мястото за приключения на открито - Рогла
Ски в Рогла. Снимка: Danilo Tic/Flickr

Ски в масива Похорйе

Ако ските или сноуборда са вашето нещо, тук сте в добра компания – голяма част от словенците карат между декември и март в над 20-те ски центрове и курорти в страната. Много привлекателен, въпреки името си, е ски центърът Кървавец – добре оборудван е и се намира само на час североизточно от столицата Любляна. През уикендите обаче става безнадеждно претъпкан.

Тълпите можете да избегнете, като се насочите на изток, към масива Похорйе. Местната ски зона, ширнала се на 250 хектара, е най-голямата в страната, с над 40 км писти и 27 км пътеки. Зоната стига до малко над 1300 м надморска височина, но многобройните оръдия за сняг гарантират 100-дневен сезон. По-нависоко е ски зоната Рогла (1517 м) на югозапад, където тренират словенските олимпийци. И двете зони предлагат екипировка под наем, ски и сноуборд училища и уелнес центрове.

Словения: мястото за приключения на открито
Снимка: Tomas Antvorskov Krag/Flickr

Каньонинг близо до Блед

Този спорт не е нещо, което да опитвате сами. Квалифициран водач ще ви осигури неопрен и каска, ще ви заведе до подходящото място в каньона и ще ви преведе безопасно надолу по водата. Най-добрият спътник, който можете да намерите в района около Блед, е квалифицираният планински водач и експерт по каньонинг Роберт Жеровец.

С него ще се спускате през ждрела, ще прескачате и ще се пързаляте по водопади, ще плувате в скални басейни и ще се пускате на рапел от скали. С две думи – ще сте в нещо като огромен аквапарк. А най-големият кеф е да се метнете отвисоко в някой вир.

Словения: мястото за приключения на открито - Липица
Бели жребци във фермата „Липица“. Снимка: Keith Roper/Flickr

Езда в Липица

Прочутата порода снежнобели коне липицанер, използвана в намиращото се във Виена Испанско училище по езда (объркахме ли ви географията вече?) произхожда оригинално от словенското село Липица. Местната ферма за жребци организира с елегантните коне ежедневни представления по обездка и разходки в карета, но уроци и езда по пътеки се предлагат само на опитни ездачи.

3glav Adventures обаче дава възможност и на по-начинаещите да яздат красиви липицанери из планинските местности около Блед, а ранчото Мърцина (интересни имена измислят тези словенци) в Студор, близо до езерото Бохин, предлага езда и тренировки на приличащите на понита исландски коне.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.